Mitä siitepölyä nyt ilmassa?

Atshii!08.03.2012 12:12

Onko muilla jo oireita? Pääkaupunkiseudulla asuvana minulla alkoi yhtäkkiä oireet ulkona tiistaina 6.3. Minulla tämä riesa alkaa joka vuosi aina näin aikaisin eli ennen Suomen siitepölykauden alkua, usein jo helmikuussa. Koivujen kukinnan alkaessa tämä on ohi. Olen ollut pariin kertaan prick-testeissä, mutta aiheuttajaa ei ole löytynyt. Mutta nenäsuihke, antihistamiini ja silmätipat tarpeen noin 4-8 viikon ajan. Itse epäilen, että tämä jokin tuulen mukana etelästä tuleva aiheuttaa tämän ja sitä siitepölyä ei ole meidän prickeissä. Onko muilla kokemuksia?

Ilmoita asiattomasta viestistä tai teknisestä ongelmasta
Sama08.03.2012 18:59

Itselläni on sama ongelma toistunut jo muutamana vuotena... Minä asun tosin hiukan pohjoisempana.

Ilmoita asiattomasta viestistä tai teknisestä ongelmasta
hh09.03.2012 08:16

Leppä ja pähkinäpensas kukkivat erittäin aikaisin, helmi- maaliskuussa vuodesta riippuen. Siitepölytiedotteessa ja lehdissä on ollut, että kaukokulkeumat Saksasta ovat saapuneet, jolloin herkät allergikot, kuten itsekin olen, saa oireita. Antihistamiinit ja muut tarpeelliset lääkkeet siis kehiin koko näiden kukintakaudeksi.

Ilmoita asiattomasta viestistä tai teknisestä ongelmasta
Mimmi09.03.2012 08:23

Minullakin yleensä maaliskuussa alkaa oireet. Ja kuten aloittajalla, prick-testeissä ei näkynyt mitään, vaikka siitepöly- ja ristiallergiaa oman kokemuksen mukaan on selvästi (ei sitä lääkärikään kiistänyt).

Ilmoita asiattomasta viestistä tai teknisestä ongelmasta
Atshii!10.03.2012 20:24

Eli voiko olla allerginen esim. pähkinäpensaalle vaikka prickissä ei reagoinut siihen? Nyt kun on satanut, on olo hieman helpottanut. Tai sitten lääkkeet alkoivat tehota (Aeriuksen paketissa sanotaan, että kestää 1-2 päivää). Yritän nyt vähentää yhteen tablettiin päivässä.

Ilmoita asiattomasta viestistä tai teknisestä ongelmasta
hh11.03.2012 11:51

Minä olen saanut oireita lepän siitepölylle jo jostain 80-luvulta. Siitä asti olen alkukeväisin syönyt antihistamiineja ja käyttänyt nenäsuihketta tukkoisuuteen. Saan myös voimakkaita allergiaoireita kanista ja koirasta. Mikään näistä ei ole näkynyt prick-testissä. Testini on tehty kolmeen kertaan, ensimmäisen kerran vuonna 2005. Pyysin ensimmäisellä kerralla testit itse. Silloin työterveyslääkäri ja -hoitaja sanoivat ärtyneenä, että miksi haluan tällaisia testejä, kun ne eivät mitään todista. Myös testin tehnyt hoitaja sanoi, etteivät nämä välttämättä näytä mitään. Testien tulos voi kuulemma vaihtua eri tekokerralla, vaikka mihin suuntaan. Testit tehnyt hoitaja kertoi, että hänellä on koira-allergia. Koe oli hänelle tehty, kun hänellä oli koira kotonaa ja oireita siitä oli. Nyt, kun koiraa ei enää kotona ole, testit eivät allergiaa näytä.

Ilmoita asiattomasta viestistä tai teknisestä ongelmasta
merkillinen mies12.03.2012 07:30

Jos asut maaseudulla, tämä ei koske sinua. Muuten jatka lukemista.

Itselläni ja pojallamme tämä ”flunssa” on kestänyt reilun viikon ja veikkaanpa, että vielä menee 6-8 viikkoa. Samoja flunssamaisia oireita on ollut jo useampana keväänä ja juuri näihin aikoihin.: Juoksevaa nuhaa, kurkun ja nielun karheutta, henkitorvessa pientä pistelyä, tukkoista väsynyttä oloa ja päänsärkyä.

ENKÄ ole allerginen....paitsi katupölylle.

Liekö syypää Pyhä lehmämme autoilu, kun mikään taho (allergia- keuhko- tms.-liitto) halua nostaa asiaa esiin. Kun oivalsin viime keväänä oireitteni ja katupölyn syy-yhteyden, aloin ottaa selvää asiasta. Se johti perin merkillisiin havantoihin. Pari esimerkkiä:

  • Osa katupölyä mittaavista asemista sijaitsee neljän ja puolen (4,5) metrin korkeudessa. Siis haloo, kenen hengityselimet ovat siellä? Kirahvin? Pienten lasten kehittyvät keuhkot ovat alle metrin korkeudella. Miten korkeita nuo lukemat olisivat tasan metrissä? Kenties toiseen vaiko kolmanteen potenssiin.

  • "Mittaustulos" on lievästi sanottuna harhaanjohtava sana, koska se on keskiarvo 24 tunnilta. Näin arvoon vaikuttavat nekin yön tunnit(21-06), jolloin liikkeellä olevien ihmisten ja autojen määrä on olematon. Ja lukemat alhaisia.

  • Samainen "tulos" ei sisällä kaikkein haitallisimpien pienten hiukkasten määriä. Siis niiden, jotka pieninä ja keveinä siirtyvät keuhkojen perimäisiin sopukoihin ja leijailevat pisimpään ilmassa. Raskaammat ja isommat kun jäävät nenään ja hampaisiin narskumaan.

  • Sana "katupöly" sisältää muutakin kuin asvalttia, suolaa ja kiveä. Siihen kuuluu myös autojen jarruista peräisin olevia raskasmetalleja. Oikeampi termi olisi kai liikennepöly, sillä tuo pöly on pääsääntöisesti liikenteen aiheuttamaa.

Kaiken huippuna monisyinen määritelmä YTV:n sivulta:

"Raja-arvot ovat: Hengitettäville hiukkasille 50 µg/m3 vuorokauden keskiarvona. Tämä taso saa ylittyä 35 kertaa kalenterivuoden aikana. Tämän jälkeen itse raja-arvo ylittyy."

Ymmärsitkö? Tahtoo sanoa, että vuoden aikana ilma saa olla vaikka mitä saatanan puuroa, eikä se aiheuta mitään toimenpiteitä, kunhan 24h kertymä ei ylitä tätä keski-arvoa enempää kuin 35 kertaa. Tiedä sitten mitä tapahtuu kun raja-arvo ylittyy ja aiheuttaa........jotain. Uutisissa virkamies kehuu itteensä ja sanoo, että ME olemme tehneet kaikkemme.

En osaa tuota selkeämmin laittaa. Käytännössä ilma voi olla hengityskelvotonta pitkin päivää ihmisten liikkuessa, kunhan illan ja yön arvot pudottavat keskiarvon alas.

Joo, ja vielä muistin, että ainakin eräänä aamuna tv-uutisissa varoteltiin SIITEPÖLYSTÄ, jota voi kulkeutua ETELÄISESTÄ skandinaviasta. Ja heti perään säätyttö: "Suomen säähän vaikuttaa lähipäivinä POHJOINEN ilmavirtaus". Mikähän järki tässä ”pohjois-virtauksessa, joka tuo etelästä siitepölyä” on. Eikä sanaakaan katujen hiekka- ja raskasmetallipitoisesta saastasta.

Minulle tuli hieman outo tunne vuosi sitten. Miten uunoina ihmisiä oikein pidetään? Uutisissa on siitepöly-tiedote, muttei katupöly-tiedotetta, miksei? Miksi allergialiitto ei tee muuta, kuin mainostaa nenäsuihketta ja käskee käyttää hengityssuojainta? Mistä koululaiset saavat suojaimen koulumatkalleen ? Kuinka paljon lääkäreillä käy katupölystä kärsiviä, jotka dignosoidaan flunssaiksi tai siitepölystä reagoiviksi. Ja lääkettä päälle. Eikö joskus voisi hoitaa syytä eikä seurausta.

Anteeksi ilkeämielisyyteni, mutta ketä on tarkoitus suojella? Ihmisiä ja ilmaa vaiko lääkeyhtiötä ja autoilua?

Ilmoita asiattomasta viestistä tai teknisestä ongelmasta
Atshii!12.03.2012 14:40

Kiitos hh! Mielenkiintoinen tieto. Minulle lääkäri sanoi, että koska Prickissä reagoin siihen testiaineeseen enkä siitepölyille, niin ei voi olla siitepölyallergiaa.

Merkillinen mies - mielenkiintoista tietoa! Kätupölyä kyllä on keväisin, mutta oireeni alkavat ennen sitä, joten olen edelleen katupölyn kannalla.

Ilmoita asiattomasta viestistä tai teknisestä ongelmasta
Atshii!12.03.2012 14:41

Ja meni ristiin eli reagoin siitepölylle enkä katupölylle.

Ilmoita asiattomasta viestistä tai teknisestä ongelmasta
hh12.03.2012 20:29

Saan erilaiset oireet lepän siitepölystä ja katupölystä - molemmat siis aiheuttavat vaivaa. Antihistamiinit auttavat leppään, mutta eivät katupölyyn.

Katupölyssä voi olla myös kumia (autonrenkaista), joten siitä taas kumiallergikot voivat oireilla. Katupölyssä myös kivipölyä.

Ilmoita asiattomasta viestistä tai teknisestä ongelmasta
Pöllyssä14.03.2012 10:51

Itseasiassa katupölykausi alkaa jo heti kun kadut ovat vähänkin sulaneet. Ja varmasti pääkaupunkiseudulla isommat väylät ovat jo auki, olleet jo jonkin aikaa ainakin ajoittain. Täällä Päijät-Hämeessä oli kai viime viikolla lehdessä, että katupölykausi on alkanut. Ja kyllä se jo keuhkoissa hitusen tuntuu, varsinkin kun kulkee tuolla missä autoja enemmän liikkuu.

Ilmoita asiattomasta viestistä tai teknisestä ongelmasta
14.03.2012 13:09

Itsellä paukahti selvät oireet toissa päivänä päälle Tampereen seudulla. Hirveä poskiontelojomotus. Sitä ennen oli jo merkkejä ilmassa, hoippumista penkistä ylös noustessa - tasapainohäiriöitä. Siitepölytiedotuksen sivuista ei ole mitään iloa. Muutaman vuoden olen nyt yrittänyt selvittää, mikä tämän laukaisee. Aiemmin olen popsinut antibiootteja poskiontelotulehduksiin - ennen kuin tajusin, että tämä on yliherkkyyttä ja pitäisi hoitaa antihistamiineilla ennen kuin homma pahenee poskiontelotulehdukseksi. Jostain syystä lääkärit ovat nihkeitä testien suhteen. Asiaa ei helpota dermografiani, joka estää prick-testien käytön epäluotettavina.

Oma veikkaus on homeet noiden jo lueteltujen lisäksi. Muutama päivä ennen kuin oireet alkoi, haistoin ulkona selvän homeen hajun. Ja kyllä, olen homeille herkistynyt asuttuani aivan riittävän monta vuotta hometalossa. Odotan "innolla" loppukesää. Silloin kuvioihin astuu vielä nivelkivut.

Ilmoita asiattomasta viestistä tai teknisestä ongelmasta
Keskisuomalainen14.03.2012 14:47

Mulla kans on noin viikon verran ollut nivelkipuja, olen vaan ihmetellyt että mistä ne voi tulla kun en ole altistunut homeille tms allergeeneille missään. Myös atooppinen ihottuma alkanut nostaa päätään kuukausien tauon jälkeen. Eiköhän tämä selity siis juurikin katupölyllä ja mahdollisesti kauempaa kantautuvalta siitepölyltä. Toivottavast eilen aloitettu antihistamiini alkaa pian tepsiä. Toisaalta, talvella tehtyjen prick- testien mukaan en ole millekkään allerginen...

Antihistamiineista muuten haluaisinnkysyä muiden kokemuksia. Auttavatko ne teillä oikeasti? Mulla on sellainen tunne että ne vähän vaan lieventävät oireilua. Syön Aerius-tabletteja 1-2 tabl/vrk oireiden voimakkuuden mukaan. Lisäksi astman takia käytän myös Montelukastia.

Ilmoita asiattomasta viestistä tai teknisestä ongelmasta
14.03.2012 19:11

Mulla on aika sama setti kuin sulla eli Aeriuksia ja Montelukastia tosi tuskiin, mutta vain pilleri per päivä. Nyt oon vielä pelkästään tiputellu silmiin Lomudalia ja nenään suihkinu Avamysiä, että saisin sen pysyyn auki. Aiemmin oli Nasonexiä ja se vaan lisäs oireita, koska ilmeisesti sisältää hajusteita..? Ainakin tuotteen vaihto alkoi oikeasti tuomaan toivottuja tuloksia päinvastasten sijasta.

Pari päivää oon myös pupeltanu homeaopaattisena Hepar sulfurista CH7 1x pv. Tiiä sitten oliko se Avamys, nenähuuhtelu, homeopaattiset vai kaikki yhdessä, mutta tänään oli jo parempi olo poskiontelojomotusten suhteen. Sisällä on ilmanputsari jauhanu jo kuukauden...

Ilmoita asiattomasta viestistä tai teknisestä ongelmasta
köhinä 16.03.2012 20:01

8v tytölläni alkoi köhinä, röhinä jo kolmantena vuotena juuri näillä hetkillä. Silmät ok, ei nuhaa, ei iho-oireita, ei väsymystä siis vain kurkun availua kuin "virka yskää". Eli voiko olla allergiaa kun klassiset oireet puuttuu? Perustesteissä allergiaa ei löytynyt vaikka oireet loppuvatkin joskus kesän kuluessa.

Ilmoita asiattomasta viestistä tai teknisestä ongelmasta
hh17.03.2012 08:17

Kysy lääkäriltä jos kokeilisitte antihistamiinia. Mikäli oireet helpottavat, lienee allergiaa.

Ilmoita asiattomasta viestistä tai teknisestä ongelmasta
tatu23.03.2012 12:51

Kyllä tuo katupölyjuttu voi olla ihan mahdollista. Katujen siivous on nytkin aika olematonta, ainakin Turun alueella. Autojen takana leijailee paksu pölypilvi niin, ettei auton takaosaa paljon edes näy. Lisäksi keskeltä kaupunkia asuintalojen ohi kuljetetaan kalliosta louhittua kivitavaraa kun uutta asuinaluetta varten raivataan kalliota pois jokirannassa. Mitä sekin louhiminen melkein keskikaupungilla aiheuttaa ilmanlaadulle.

Siitepöly on siis aikamoinen cocktail kaikenlaista. Puhdasta siitepölyä se ei taida olla. Ihmekö siis, jos allergialääkkeet eivät oikein edes auta ja kurkku on kuin olisi hiekkapaperilla raastettu. Eihän ne katupölyyn ole tehtykään, vai?

Olen samaa mieltä, katupölytiedote voisi olla ihan yhtä hyvin kuin siitepölystäkin.

Ilmoita asiattomasta viestistä tai teknisestä ongelmasta
Etsin katupölytiedotetta17.04.2018 17:09

Tulin tänne sivuille, koska en löytänyt katupölytiedotetta. Olen tullut siihen tulokseen, että äänen käheytyminen, silmien kirvely ja hengityksen muuttuminen vaivalloiseksi sekä huono olo jopa oksentamiseen asti Helsingin katukuiluissa on lähinnä katupölystä johtuvaa kohdallani. Olen samilla linjoilla 'merkillisen miehen' kanssa siitä, että termi 'katupöly' kuulostaa liian harmittomalta. Koostumus ratkaisee. itse koen sen kuvainnollisesti sanoen 'myrkylliseksi'. Eli astman lisäksi kemikaaliyliherkkyys näkyy reagointina siihen mitä ikinä lumien alta paljastuu tiivistyneenä ja sitten leviää pilvinä ilmaan. On kyse sitten kumirenkaiden jauhautumisesta, asfalttihiukkasista, maahan laskeutuneiden ns. ilmansaasteiden tiivistymisestä lumisena aikana maahan (?). Ei tunnu pelkästään mekaanisesti 'pölyltä'.

Ilmoita asiattomasta viestistä tai teknisestä ongelmasta