Kun allergiakohtaus aiheuttaa ruokapelon

Maari9005.02.2015 02:27

Olen 25-vuotias perusterve nainen. En ole kärsinyt allergioista elämäni aikana lainkaan ennen kaksi kuukautta sitten tapahtunutta tapausta, joka muutti elämäni täysin.

Mies oli tullut perjantaina illalla iltavuorosta ja olimme syöneet illallisen. Olen viimeisen vuoden aikana korvannut kaiken syömämme ruoan luomu- ja lisäaineettomilla tuotteilla. Täten olin ostanut täysin luontaisesti tuotettua kalanmaksaöljyä (Green Pasture's Cod Liver oil) ja olin ottanut kyseistä tuotetta iltaisin jo pidemmän aikaa. Tuona perjantaina avasin uuden ostamani pullon ja otin öljyä annosteluruiskuun tavalliseen tapaan ja nielin öljyn normaalisti. Muutamassa sekunnissa tunsin, kun polttavan kuuma tunne iski koko kehoni läpi, lähti vatsasta ja päätyi raajoihin. Aloin välittömästi tuntea itseni huonovointiseksi ja minua alkoi pyörryttää. "Muista mitä tuotetta mä olen ottanut!", huusin miehelle ja juoksin vessaan pakko-oksentamaan. Oksennus paransi huonovointisuutta, mutta tunsin kuinka kurkkuani alkoi painostaa ja kasvoni olivat lakanan valkeat. Tunsin todella pahan voimattomuuden tunteen vartalossani ja ainoastaan seisominen vaikutti lähes mahdottomalta. Soitin ambulanssin ja henkilökunta oli paikalla noin 20 minuutissa.

Verenpaineeni ja sykkeeni olivat naurettavan korkeat, mutta painava tunne kurkussani oli kadonnut ja ambulanssihenkilökunta sanoi kurkkuni näyttävän normaalilta. Huuleni olivat siniset ja minulla oli ihottumaa käsissäni ja poskessani. Ambulanssihenkilökunta epäili, että minulla oli ollut pieni allergiakohtaus. Minun ei tarvinnut lähteä jatkohoitoon koska oireeni eivät olleet liian vakavat, mutta seurasin tilannetta ja olin nukkumatta melkein kolme päivää tapahtuneen jälkeen. Vartaloni oli toipunut koettelemuksesta vasta melkein viikko tapahtuneen jälkeen.

Allergiatestini näyttävät etten olisi allerginen millekään ja olen aina syönyt rohkeasti ihan kaikkea, kalaa, makeisia, pähkinöitä, hedelmiä ja vihanneksia.

Nyt kuitenkin tilanne on aivan eri. Viikko edellämainitun tapahtuman jälkeen söin voileipää toimistossani, kun aloin tuntea äkillistä kuristamisen tunnetta kurkussani. Menin paniikkiin ja hankin itseni päivystykseen vaan saadakseni tietää, että kuristava tunne johtui paniikkikohtauksesta eikä allergiasta. Tästä lähin satunnaisesti minulla on kuristava tunne kurkussani joka haittaa jo jokapäiväistä elämääni. Tunne tulee aina takaisin kun ajattelen ruokaa, syömistä tai hengittämistä. Kun tunne on päällä olen jatkuvasti tietoinen hengityksestäni ja se häiritsee jo työtänikin.

Olen alkanut välttää todella monia ruokia koska pelkään saavani allergiakohtauksen ja kuolevani. En uskalla juoda hedelmällä mautettua teetä, syödä pähkinöitä, mitään uusia ruokia tai tiettyjä hedelmiä. Olen syönyt kalaa, mutta se aiheuttaa paljon pelkoa ja huolta joten olen alkanut välttää sitäkin. Olen alkanut välttää myös syömistä ja syön tällä hetkellä kaksi kertaa päivässä, sekin vastahakoisesti.

Haluaisin tiedustella onko kukaan muu joutunut vastaavanlaiseen tilanteeseen ja mikäli näin, miten pääsitte siitä yli / opitte elämään sen kanssa?

Kiitos jo etukäteen vastauksistanne.

Ilmoita asiattomasta viestistä tai teknisestä ongelmasta
Moniallergikko05.02.2015 16:21

Mulla kanssa on sama juttu eli pelottaa kokeilla uusia/vanhoja joissa allergiatestien mukaan ei näy allergiaa. Mun ruokapelko taitaa juontaa juurensa n. 1/2 vuotta sitten tapahtuneeseen. Se oli pelottavaa. Sain linja-autossa anafylaksian, joka kehittyi huippuunsa ja se oli pelottavaa. Se tuli siitä kun kanssamatkustaja säi pähkinäsuklaata. En olisi kirjottamassa tätä tarinaa tänne jos mun viereen ei ois tullut ihminen joka pelasti mun hengen. Oliin niin shokissa että puhuin ihan mitä sattuu ja vakuuttelin että kaikki kunnossa. Vaikka henki vinku ja naama helotti kirkkaanpunasena ja jalkapallo ja kutitti aivan mielettömästi ja muita oireita. Se oli toinen anafylaksia samalla viikolla. Muistan tasan tarkkaan missä kohin se nainen istui mun viereen ja kaikki tapahtumat ja kasvot vaikka olin niin shokissa. Ehdin juuri ja juuri tk:hon ku pamahdin niiiin tukkoon ku olla ja voi. Se mikä teki siitä pelottavan oli se, että se oli niin raju, ikinä aiemmin ei ollut tullut mitään tommosta anafylaksiaa paitsi maanantina samalla viikolla antibiootista, mutta se ei ollu näin raju. Olin sillä reissulla n. viikon, joista olin kolme päivää teholla ja kolme päivää osastolla. Epäilen vahvasti, että se pelko juontaa juurensa juurikin tuohon kohtaukseen. Oon saanut 14 anafylaksiaa puolen vuoden sisällä. Näistä viisi kohtausta on ollut vaikeita. Antibiootista, pähkinästä jka vie teholle, influenssarokotteesta makasin puoltajuttomana kolme päivää sairaalassa ja kananmunasta. Hapetus ei oo pysyny kohillaan aina, mut erityisesti noissa oli huonot arvot. Ja kananmunasta sen verran että olin aiemmin voinu syödä myös kananmunaa sisältäviä tuotteita. Söin pullan ja meni pari minuttia ja arvaappa tuliko kiire. Kyllä tuli. Saturaatiot 90 ja oksensin ja olin tosi huonossa kunnossa. Nyt ei oo hapetukset enää pysyny kohillaan ja oon joutunu olla lisähapella ku ahisti niin paljon ja saturaatiot alhaset. Sillon tosta teholle ku ouduin ni saturaatiot oli 78. Joten on päivän selvää että en uskalla enää kokeilla vaikka lääkärit niin väittää. No söin kypsennettyä porkkanaa ja meni viisi minuuttia ja naama oli turvoksissa, tulipunanen, jalat vetelät makaronit ja pala kurkussa. Mutta ei voi minkään. Joten tsempit sulle. Tää palsta on aika hyvä ni saa ees jotain kautta tukea, ja kuulla myös muiden kokemuksia.

Ilmoita asiattomasta viestistä tai teknisestä ongelmasta
Maari9005.02.2015 21:32

Olen todella pahoillani siitä, että tilanteesi on noin paha. Minulla ei ole ikinä elämäni aikana ollut ennen ahdistusta/paniikkikohtauksia ja siksi niiden aiheuttamat fyysiset oireet pelottavat minua paljon ja vielä pahentavat asiaa. En ole koskaan joutunut edes miettimään allergioita ennen tapahtunutta ja siksi koko allergian maailma on avannut silmäni sille, miten vakava ja elämänlaatuun vaikuttava tekijä allergia voi olla. Minulle suurimman epävarmuuden tuo se, että allergiatestit eivät näytä minun olevan allerginen millekään ja se johtaa siihen etten uskaltaisi syödä mitään. Joka kerta kun avaan suuni syödäkseni, muistelen miten haukoin henkeäni odottaessa ambulanssia ja yritin kertoa miehelle mistä pankkitunnukset/talon lainapaperit tms. löytyy koska olin lähes varma, että kuolen. Ja tämä laukaiseekin pahimman oireeni: sen kuristamisen/palan tunteen kurkussa. Seuraavaksi sitten katsotaankin kurkkuun taskulampulla kymmenen kertaa minuutissa kun kunnon paniikki on päällä ja koko asia ruokkii itse itseään. Onko kyseinen ahdistuksesta johtuva kuristamisen tunne sinulle? Mikäli näin, niin onko jotain tapaa miten olet oppinut hillitsemään sitä / elämään sen kanssa? Lääkäri tarjosi mielialalääkitystä tähän oireeseen, mutta en tahtoisi pumpata vartalooni aivojen toimintaan vaikuttavia lääkkeitä varsinkin kun minulla on historia siitä, että lääkkeet tekevät minut huonovointiseksi. Minulla ei ole/ ole koskaan ollut lähipiirissäni yhtään ihmistä, jolla olisi edes lievä allergia ja siksi ongelmaani ei tahdota ymmärtää laisinkaan. Joskus tuntuu että olen tämän vaivan kanssa täysin yksin, ja sekin aiheuttaa minulle lisäahdistuneisuutta. Kiitos siis todella paljon vastauksestasi.

Ilmoita asiattomasta viestistä tai teknisestä ongelmasta
Kaisla06.02.2015 09:33

Kannattaa hakeutua yhdistyksen kurssille, josta saa hyvää vertaistukea.

Aikuisten maaliskuiselle kurssille "anafylaksian kokeneet aikuiset" on hakuaika menossa, joten kannattaa hakea. Hakemukseen tarvitaan lääkärin B-lausunto.

http://www.allergia.fi/palvelut/kuntoutus/

Ilmoita asiattomasta viestistä tai teknisestä ongelmasta
Moniallergikko06.02.2015 09:51

Täytän nyt 19. Eli oon varmaan liian nuori anafylaksian kokeneille aikuisille. Ois kiva jos ois nuorille opiskelijoille kans joku tollane leiri/kurssi.

Ilmoita asiattomasta viestistä tai teknisestä ongelmasta
Kaisla06.02.2015 10:41

Kurssi on tosi hyödyllinen. Ollaan oltu lasten kurssilla ja oli hyvä.

Soita tuonne kuntoutukseen ja kysy

Lisätietoja Kurssisihteeri (09) 4733 5301 ja kuntoutuspäällikkö (09) 4733 5304, kuntoutus@allergia.fi.

Ilmoita asiattomasta viestistä tai teknisestä ongelmasta
ammattitukehtuja14.07.2015 16:35

Moi, onkohan noita usein noita kursseja? Sain keväällä anafylaksian manteleista, joita olen aina rakastanut! Selvisin työkaverin lääkkeen avulla, nyt kuljen oma mukana. Lääkärini oli yllättynyt, mutta sanoi viime aikoina pähkinän tehneen saman työtoverille, eikä tämä ollut ennen oireillut.

Ilmoita asiattomasta viestistä tai teknisestä ongelmasta
Allergia yllätti18.07.2015 10:05

Hei, olen saanut viime vuosina useita anafylaktisia kohtauksia. Syytä on haettu allergiatesteissä, mutta mitään selitystä kohtauksille ei ole löytynyt. Keväällä sain taas kaksi anafylaktista kohtausta viikon sisällä. Kun taas kerran googletin allergioita, löysin ristiallergiat. Ristiallergioita ei oltu edes epäilty kohtausteni aiheuttajina, koska minulle ei ole koivu-, pujo- tai heinäallergiaa. Myös anafylaktiset oireet ovat ristiallergioissa harvinaisia. Googlesta kuitenkin löytyi tieto, että ristiallergioita voi olla myös ilman em. allergioita. Toivon nyt löytäneeni syyn anafylaktisiin kohtauksiini, kuten myös krooniseen allergiseen nuhaani.

Ilmoita asiattomasta viestistä tai teknisestä ongelmasta
paniikkia07.12.2015 12:37

Olen ollut koko ajan yksin pelkojeni kanssa. Olisi pitänyt aikapäiviä lueskella teidän tarinoitanne. Olin Israelissa äidin kanssa nuorena tyttönä ja söin siellä kourakaupalla päällystettyjä pahkinöitä. Sain niistä allergisen reaktion. Naama turpos niin ettei silmiä näkynyt ja vasen käsi puutui tunnottomaksi. Oksetti, vatsa oli sekaisin. Lentokoneen lähtöön 4h. Eräs kanssamatkustajamummo antoi minulle kortisonitapletteja ja antihistamiinia. Jotenkin selvittiin suomeen ja menin heti lääkäriin. Reaktio kesti monta viikkoa. Sen jälkeen olen varonut pähkinätuotteita. En syö, jos on vähänkin epäilyttävää. Siitä tapauksesta alkoivat paniikkikohtaukset. Ja kuten Maari90 kertoi, ei uskaltanut oikein syödä mitään. Nykyään ruokavalioni on vakiintunut mutta uuden kokeileminen on äärettömän vaikeaa. Mieluummin jätän syömättä kuin maistan uutta tuotetta. Olen pitänyt itseäni hulluna ja vainoharhaisena. Olen yrittänyt kitkeä typerät pelkoni ja luuloni. Takonut järkeä päähän. Kun kurkussa kuristaa niin olen edelleen takonut järkeä päähän. Että kuvittelet vain typeryyksissäsi kaiken. Olen yrittänyt tehdä jotakin että saisin ajatukset muualle. Lenkille koiran kanssa....tms. Kyläreissut on hankalia kun on pakko syödä jotakin. Tsemppiä kaikille meille allergisille!

Ilmoita asiattomasta viestistä tai teknisestä ongelmasta