Eläinallergiat - kysymyksiä ja vastauksia

Kysymyksiä ja asiantuntijan vastauksia lemmikkieläinallergioista.

Onko olemassa allergiaperheen koiraa?

K: Haluaisimme hankkia perheeseemme koiran. Yksi perheenjäsen on allerginen ja hänellä on astma. Olen kuitenkin kuullut, että kaikista koiraroduista ei irtoa niin paljon hilsettä?

V: Kaikki koirarodut allergisoivat eikä siten mitään allergiavapaata rotua ole. Ei voida myöskään sanoa, että jokin tietty rotu olisi parempi kuin toinen. Koirayksilöissä voi olla allergian näkökulmasta suuriakin eroja ihan saman rodunkin sisällä.  Suosittelisin hakeutumaan koirakontakteihin, se on paras tapa selvittää, tuleeko oireita.

 

Koira-allergian puhkeaminen aikuisena

K: Voiko aikuinen ihminen allergisoitua koiralle? Olen lapsuudessa kärsinyt ajoittain pahastakin atooppisesta ihottumasta, 10-vuotiaana tehdyt allergiatestit eivät osoittaneet ruoka- tai eläinallergioita. Ihottumat alkoivat helpottaa murrosiän jälkeen. Päätimme ottaa koiranpennun kesällä. Muutamaa kuukautta myöhemmin alkoi vaivata tukkoiset poskiontelot ja nenän vuotaminen, nyt on ilmestynyt myös ihottumaa. Voinko aikuisena allergisoitua koiralle, ja jos näin on, voiko tällaista allergiaa hoitaa lääkityksellä?

V: Kyllä on aivan mahdollista, että koira-allergia puhkeaa vasta aikuisiällä. Kannattaa kokeilla antihistamiinia ja tarvittaessa lisäksi kortisoninenäsuihketta. Näitä saa apteekista ilman reseptiä. 

 

Allergiselle sopiva kissa?

K: Yksi perheenjäsenemme on allerginen kissoille, mutta me muut rakastamme niitä ja haluaisimme kissan. Mietin, siedättyisikö allerginen perheenjäsen, jos hän viettäisi aikaa kissojen kanssa, vai saisiko hän entistä pahemman allergian tai astman? Ovatko pitkäkarvaiset kissat vähemmän allergisoivia kuin muut?

V: Kaikki kissat voivat allergisoida eikä rodulla tai karvojen pituudella ole merkitystä. Mahdollista siedättymistä on mahdotonta ennakoida. Osa ihmisistä niin sanotusti siedättyy omalle lemmikille. Mutta on myös mahdollista, että oireet pahenevat niin, että eläintä ei voi pitää. Tätä ei valitettavasti voi mistään etukäteen tietää.

 

Jätä oma kysymyksesi>>

Sivua päivitetty: 31.3.2020