Kontaminaatio

Kontaminaatio tarkoittaa, että ruokaan on joutunut pieniä määriä allergeenia kosketuksesta toisiin ruokiin tai valmistusvälineisiin.

Kontaminaatio elintarvikkeissa on joskus syynä ruokien aiheuttamiin allergiareaktioihin. Vieras allergeeni (kontaminaatio) saattaa olla peräisin elintarvikkeiden raaka-aineista tai tulla tuotteeseen valmistus- tai pakkausvaiheessa, kun erityyppisiä elintarvikkeita tuotetaan ja pakataan samoilla laitteilla. 

Hyvä käsihygienia sekä puhtaat astiat ja ottimet ovat tärkeitä kontaminaatioriskin minimoimiseksi. Muut ruoka-aineet eivät saa olla kosketuksissa allergisoivan ainesosan kanssa. Viljalle allergisen on hyvä hankkia esimerkiksi oma leivänpaahdin. Erityisen herkille, vaikeaa ruoka-allergiaa sairastaville lapselle voidaan hankkia esimerkiksi oma leikkuulauta tai kattila, jotta niiden kautta ei siirry allergisoivaa ainetta ruokaan.

Lisätietoa

Katso video: Mitä tarkoittaa kontaminaatio?

Pirkanmaan Allergia- ja Astmayhdistyksen verkkosivuilta voit lukea esimerkiksi turvallisesta ruoan valmistamisesta allergiselle ja vinkkejä ruokailuun kodin ulkopuolella.

Sivua päivitetty: 5.12.2022