Formaldehydi

Tekstiilien jälkikäsittelyssä käytetty formaldehydi voi aiheuttaa ärsytysoireita, mutta vähenee vesipesulla.

Formaldehydia sisältäviä kemikaaleja voidaan käyttää vaatteiden ja kodin tekstiilien jälkikäsittelyssä, jotta tuotteet esimerkiksi pysyvät sileänä ja muodossaan. Formaldehydia käytetään muun muassa puuvilla- ja viskoosikuitujen käsittelyssä. Formaldehydi on herkästi kaasuuntuva yhdiste ja sitä voi haihtua tekstiileistä, jotka on käsitelty formaldehydipitoisilla aineilla [1].

Tekstiilien formaldehydi voi ärsyttää ihoa, silmiä ja hengitysteitä. Lisäksi se voi aiheuttaa iholla allergista kosketusihottumaa, erityisesti henkilöillä, jotka ovat aiemmin herkistyneet formaldehydille. Formaldehydin ärsyttävyys ja allergisoivuus riippuvat sen pitoisuudesta tekstiileissä.  Herkille henkilöille sisustustekstiileistä haihtuva formaldehydi voi aiheuttaa astman kaltaisia oireita, yskää ja nenän tukkoisuutta [2,3].

Formaldehydi on vesiliukoinen, minkä vuoksi sen pitoisuus tuotteessa pienenee vesipesussa. Uusi tekstiili on siksi hyvä pestä ennen käyttöönottoa. Joissain tekstiileissä saattaa erikseen olla maininta, jossa tuote kehotetaan pesemään ennen käyttöä. 


Kirjallisuutta:

  1. Työterveyslaitos (TTL). Formaldehydi. Saatavilla: https://www.ttl.fi/teemat/tyoturvallisuus/altistuminen-tyoympariston-haittatekijoille/kemiallisten-tekijoiden-hallinta-tyopaikalla/kemikaalit-ja-tyo-altistumistietosivusto/formaldehydi
  2. Reich HC, Warshaw EM. Allergic contact dermatitis from formaldehyde textile resins. Dermatitis. 2020;21(2):65-76.
  3. Scheman AJ, Carroll PA, Brown KH, Osburn AH. Formaldehyde-related textile allergy: an update. Contact Dermatitis. 1998;38(6):332-336.

Sivua päivitetty: 22.2.2023