Mitä tietoa etsit?

Kumikemikaaliallergia

Kumikemikaaliallergia on viivästynyt allerginen reaktio luonnonkumiin tai synteettiseen kumiin lisätyille kemikaaleille.

Kumikemikaalit ovat kemikaaleja, joita käytetään erilaisten kumituotteiden valmistuksessa. Kemikaaleja lisätään kumiraaka-aineeseen tuotteiden kestävyyden,  joustavuuden ja lujuuden parantamiseksi. Kumituotteet sisältävät useita erilaisia kemikaaleja, kuten tiuraameja, bentsotiatsoleja ja karbamaatteja.

Altistuminen kumituotteiden sisältämille kemikaaleille voi aiheuttaa allergista kosketusihottumaa. Kumituotteiden kumi haurastuu vanhetessaan, jolloin iholla oleva hiki edistää allergisoivien aineiden irtoamista.

Jos esimerkiksi vaatteet, talous- ja työvälineet tai muut kulutustavarat aiheuttavat ihottumaa, kannattaa selvittää, sisältävätkö ne kumia. Se voi olla syy jatkuvalle iho-oireilulle. Kumikemikaaliallergia todetaan ihon lapputesteillä.

Kumikemikaaliallergiasta kärsivän vaatetuksessa voidaan käyttää joustinaineena lycraa ja elastaania kuminauhojen ja muiden kumista valmistettujen joustinosien sijaan. Kumia sisältävien kulutustavaroiden sijaan tulee käyttää vinyylistä tai erilaisista muovimateriaaleista valmistettuja tuotteita.

Kumia sisältäviä tuotteita:

  • Autonrenkaat, ohjauspyörät, polkupyörän kädensijat
  • Vaatteiden kuminauhat, alusvaatteiden, päähineiden, käsineiden ja sukkien joustinosat, sadevaatteet ja kumikäsineet
  • Kengät, tossut, ja pohjalliset
  • Harjat, hiuspannat, soljet, meikkisienet, hammasharjojen kumiosat, ehkäisyvälineet
  • Talous- ja työvälineiden kumiosat: kasvosuojaimet, suojalasit, korvatulpat ja kuulokkeet, kahvat, nupit, korkit, tulpat, työkalujen varret, pesusienet, pyyhekumit, kumimatot, kirjoitusalustat, kynien ja hammasharjojen kumiosat, tutit
  • Lelut ja urheiluvälineet: ilmapallot, pallot, urheiluvälineiden kahvat, jääkiekko, polvituet, märkäpuku, uimatarvikkeet, joustositeet, kuumavesipullot, jääpussit
  • Lääkkeet: Antabus-lääke (disulfiraami) reagoi ristiin tiuram-kumin kanssa.

Lataa miniopas: Kumikemikaaliallergia (PDF)

Lataa miniopas: Kumikemikaaliallergia (PDF)


Minioppaissa käytetyt lähteet: Kansallisen Allergiaohjelman materiaalit, Duodecim Käypä Hoito -suositukset, Duodecim Terveysportti, alan asiantuntijat.

Sivua päivitetty: 1.6.2021