Mitä tietoa etsit?

Nikkeliallergia

Nikkeliallergisen tulee välttää ihokosketusta metalleihin, joista vapautuu nikkeliä.

Nikkeli oli aikaisemmin hyvin yleinen kosketusallergian aiheuttaja. Vuonna 2001 voimaan tulleen nikkelidirektiivin mukaan haitallisia tuotteita ei saa pitää kaupan, mutta aina direktiiviä ei noudateta. Vuonna 2005 tullut muutos rajoittaa iholla pidettävien materiaalien nikkelipitoisuutta.

Allerginen reaktio nikkelille ilmenee 1-7 päivän kuluessa siitä, kun iho on ollut kosketuksissa nikkelin kanssa. Reaktio alkaa kutinana. Myöhemmin ilmestyy punoitusta, lievää turvotusta ja hilseilyä. Joissain tapauksissa ihoon saattaa tulla visvaa ja rupia. Reaktio alkaa nikkelin kosketuskohdasta, mutta saattaa levitä sen ulkopuolelle. Ihottuma paranee muutamassa viikossa välttämällä ihokontaktia nikkeliin. Hydrokortisonivoide voi nopeuttaa ihottuman paranemista. Nikkeliallergia todetaan lääkärin määräyksestä lapputestillä, jonka tulokset valmistuvat 5-7 päivässä.

Nikkeliallergian itsehoidossa on tärkeää välttää ihokosketusta sellaisiin metalleihin, joista nikkeliä vapautuu. Kosteus, hiki ja kudosnesteet edistävät nikkelin irtoamista metalliesineistä. Kulta, titaani ja muovit ovat yleensä nikkeliallergiselle turvallisia materiaaleja. Valkokullassa voi olla nikkeliä. Myös ruostumaton teräs sisältää nikkeliä. Jos nikkeliallergia on voimakas, pienikin määrä nikkeliä voi aiheuttaa oireita.

Nikkeliä voivat sisältää:

  • korut, vaatetuksen niitit, soljet, napit sekä vetoketjut (nikkelipitoisuutta rajoitettu)
  • silmälasien sangat
  • toimistotarvikkeet esim. kynät tai mappien metalliosat
  • jousisoittimien ja puhaltimien metalliosat

Lataa miniopas: Nikkeliallergia (PDF)

Lataa miniopas: Nikkeliallergia (PDF)

Minioppaissa käytetyt lähteet: Kansallisen Allergiaohjelman materiaalit, Duodecim Käypä Hoito -suositukset, Duodecim Terveysportti, alan asiantuntijat.

Sivua päivitetty: 21.1.2020