Mitä tietoa etsit?

Luonnonkumiallergia eli lateksiallergia

Luonnonkumiallergia eli lateksiallergia tarkoittaa välitöntä reaktiota kumipuun lateksin valkuaisaineille.

Luonnonkumiallergia on eri asia kuin kumikemikaaliallergia, joka on viivästynyt allerginen reaktio luonnonkumiin lisätyille kemikaaleille.

Arviolta 1–2 prosentilla väestöstä ja noin kahdella prosentilla terveydenhuoltohenkilökunnasta on luonnonkumiallergia. Luonnonkumiallergisten määrä on vähentynyt viime vuosina. Oireina on yleensä käsien kutinaa, punoitusta ja paukamia kumituotteiden (usein kumihanskojen) käsittelyn yhteydessä.

Allergia luonnonkumille voi myös aiheuttaa kasvojen turvotusta, nuhaa, astmaa tai joissain tapauksissa jopa vakavan allergisen yleisreaktion eli anafylaksian.

Luonnonkumia on monissa kulutustavaroissa käsineistä, kondomeista, ilmapalloista ja kumituteista auton renkaisiin. Lisäksi erilaiset terveydenhuollossa käytetyt välineet ja hoitotarvikkeet voivat sisältää luonnonkumia.

Luonnonkumiallergiaa voidaan tutkia oirehistorian perusteella, veren vasta-aineista, ihopistokokeella tai altistustesteillä. Luonnonkumin allergeenit reagoivat ristiin muun muassa hedelmille ja kasviksille, esimerkiksi banaanille, avokadolle, kiiville ja saksanpähkinälle. Reaktio luonnonkumille ihotestauksessa voi johtua ristiin reagoinnista, eikä välttämättä merkitse todellista luonnonkumiallergiaa. Allergian toteaminen varmistetaan altistamalla sormen iho luonnonkumille.

Hoito

  • Vältä luonnonkumia sisältäviä tuotteita, jos olet luonnonkumille allerginen. Jos huomaat saavasi oireita jostakin luonnonkumia sisältävästä tuotteesta, lopeta tuotteen käyttö heti. Nykyään tuotteissa käytetään useammin silikonia kuin kumia.
  • Jos yksi työntekijä saa kumikäsineistä oireita, tulee työympäristön kaikkien työntekijöiden siirtyä luonnonkumittomiin käsineisiin. Luonnonkumin allergeenit leviävät käsinepulverin mukana ympäristön ilmatilaan.
  • Terveydenhuollon asiakkaana kerro luonnonkumiallergiastasi hoitavalle lääkärille, hammaslääkärille ja muulle henkilökunnalle.
     

Lataa miniopas: Luonnonkumiallergia (PDF)

Lataa miniopas: Luonnonkumiallergia (PDF)

Sivua päivitetty: 18.9.2019