Kala-allergiselle oireita kanasta?

6.10.2016

Osassa pikaruokaravintoloita kala kypsennetään samassa rasva-altaassa kuin muut tuotteet. Vaikeaa ruoka-allergiaa sairastava: kerro allergiastasi aina tilauksen yhteydessä.

Allergia- ja astmaliitto sai kesällä yhteydenoton kalalle allergiselta henkilöltä, joka oli yllättäen pikaruokaketjussa asioidessaan saanut allergiaoireita kanaruoasta. Selvisi, että kana oli kypsennetty kalatuotteiden kanssa samassa rasva-altaassa.

Selvitimme ilmiön laajuutta ja kävi ilmi, että kalatuotteiden kypsentäminen samassa rasva-altaassa muiden tuotteiden kanssa on osassa pikaruokaravintoloita tavallista. Käytännöissä on eroja ketjujen ja ravintoloiden välillä.

Allergia- ja astmaliitto pitää allergiariskiä pikaruokaketjuissa huolestuttavana. Peräänkuulutamme allergioiden hyvää huomiointia ravintoloiden taholta. Kala-allergia voi pahimmassa tapauksessa aiheuttaa vaikean allergisen yleisreaktion, eli anafylaksian.

Ruoka-allergisen edun takia haluamme muistuttaa, että allergisen on syytä edelleen olla tarkkana ravintoloissa asioidessaan. Allergiasta on tärkeää mainita aina tilauksen yhteydessä, vaikka tilaisi jotain muuta kuin allergiaa aiheuttavaa ruokaa. 

Ruokayliherkkyys-oppaastamme saat asiantuntevaa tietoa ruoka-allergioista. Lue myös miniopas anafylaksiasta, vaikeasta allergisesta yleisreaktiosta. Allergia- ja astmaneuvonnastamme saat henkilökohtaista neuvontaa alan asiantuntijoilta.


Tue toimintaamme, liity jäseneksi!

Sivua päivitetty: 7.10.2016