Ruokayliherkkyys

Ruoka-allergian diagnoosi tehdään oireiden ja testitulosten perusteella.

Ruokayliherkkyys

Aikuisista 2–5 prosenttia sairastaa ruoka-allergiaa.

Useimmiten kyseessä on siitepölyallergiasta johtuva ristiallergia tai lapsuudessa alkanut allergia. Oireiden takana saattaa myös olla jotakin muuta kuin allergia, esimerkiksi ärtyneen suolen oireyhtymä tai laktoosi-intoleranssi.

IgE-välitteistä (immuunipuolustus kehittää vasta-aineita) ruoka-allergiaa aiheuttavat allergeenit ovat pääasiassa eläin- tai kasviperäisiä valkuaisaineita. Kaikki ruoka-aineet sisältävät useita yksittäisiä allergeeneja, joista vain osa on tunnistettu. Osa allergiareaktioista johtuu niin sanotusta ristiallergiasta, jolloin elimistö tunnistaa samankaltaisia rakenteita eri alkuperää olevissa aineissa. Yleisimmät ristireaktiot liittyvät koivun siitepölyallergiaan.

Maitoallergia ja laktoosi-intoleranssi sekoitetaan usein toisiinsa. Maitoallerginen ei siedä maitoproteiinia, kun taas laktoosi-intoleranssissa on kyse maitosokerin imeytymishäiriöstä. Lisäaineiden aiheuttamat allergiaoireet ovat myös olleet paljon esillä. Ne ovat kuitenkin melko harvinaisia.

Aikuisten ruokayliherkkyys -oppaassa käsitellään allergian lisäksi myös mm. laktoosi-intoleranssia, keliakiaa ja ärtyneen suolen oireyhtymää, koska oireet ovat hieman samankaltaisia ja ne sekoitetaan helposti allergiaan.

Aikuisten ruokayliherkkyys -oppaan teksti: Anne Vuorenmaa, allergianeuvoja, koulutuspäällikkö, Allergia- ja Astmaliitto ry. Päivitetty 4/2015. (Kuva on linkki oppaan pdf-tiedostoon, sisältö tekstinä myös sivuvalikossa.)

Ristiallergiat

Ristiallergialla tarkoitetaan allergiaoireita, joita aiheuttavat useissa tapauksissa eri sukuihin kuuluvat kasvit sen jälkeen, kun henkilö on herkistynyt yhdelle niistä. Tyypillinen esimerkki ristiallergiasta on koivun siitepölyallergian aiheuttamat oireet esim. tuoreita hedelmiä syötäessä.

1) Koivun siitepölylle allergisten ristiallergiat
Koivu-juures-hedelmä-mauste -ristiallergiasta ja pujo-selleri-juures-mauste -ristiallergiasta saat lisätietoa Ruokayliherkkyys-oppaan Ristiallergiat sivulta.

2) Lateksiallergisen ristiallergiat
Ristireagoivia ruokia ovat mm. avokado, kastanja, banaani, kiivi, papaija, raaka peruna ja meloni. Allergeenien säilyvyydestä ruokia kuumennettaessa ei ole riittävästi tutkimustietoa, jotta ohjeita voitaisiin antaa.

Ruoka-allergianeuvonta

Pirkanmaan allergia- ja astmayhdistyksen valtakunnallinen ruoka-allergianeuvonta vastaa ruoka-aiheisiin kysymyksiisi. Tarkista palveluajat yhdistyksen sivuilta.

Ruokaohjeet Erimenu.fi -palvelusta

Etsi ruokavalioon sopivat reseptit Pirkanmaan Allergia- ja astmayhdistyksen Erimenu.fi -palvelusta. Sivun oikeassa laidassa on valikko, josta saat kätevästi määritettyä hakemasi ruokavalion. Sivustolla on myös tietoa erityisruokavalioon sopivista tuotteista.

Käyntipaikat Erimeno.fi -palvelusta

Erimeno.fi on puolestaan karttapohjainen palvelu, johon mm. erityisruokavaliota noudattavat matkailijat voivat suositella sopivia kahviloita tai ravintoloita. Hyväksi todettu käyntipaikka tallennetaan karttaan tietoineen, jolloin samoilla alueilla liikkuvat löytävät sen helposti. Erimeno.fi on myös Pirkanmaan allergia- ja astamyhdistyksen palvelu.

Ruoka-ainesanastot

Ruoka-allergisen on myös matkoilla oltava tarkka ruokavaliostaan. Internetissä on saatavilla useita erilaisia sanastoja, esimerkiksi tämä saksalainen European Consumer Centren tekemä sanasto. (Sanasto ei ole Allergia-, iho- ja astmaliiton julkaisu ja liitto ei vastaa sen sisällöstä.)

Keliakiaa?

Tutustu aiheeseen osoitteessa www.keliakialiitto.fi.

Eviran pakkausmerkintäsivusto allergiselle ­

Elintarviketurvallisuusvirasto Eviran 'Ruoka-allergeenit' -sivusto kertoo allergiselle ja hänen läheisilleen, mitä pakkausmerkinnöissä on säädösten mukaan allergeenien osalta kerrottava. Sivustolla kerrotaan myös vastuukysymyksistä (valmistajan/maahantuojan/markkinoijan vastuu, valvontaviranomaisen vastuu, kuluttajan vastuu) sekä siitä, miten tulee toimia, jos epäilee ostamassaan tuotteessa olevan virheen (esim. pakkausmerkintävirhe, allergeenikontaminaatio).

Eviran ruoka-allergeenit sivu

Näistä ruoka-aineista ja tuotteista on ilmoitettava kuluttajalle (maa- ja metsätalousministeriön asetus 834/2014): Allergioita tai intoleransseja aiheuttavat ruoka-aineet (Evira)

Allergia- ja astmaliiton mediatiedote 18.15.2015: Ravintolaruoan merkintöjä edelleen selkiytettävä.


Tämä tieto on tuotettu jäsenmaksuilla. Liity jäseneksi!