Harkitse omaa tuoksukuormaasi - Tuoksuton päivä 1.11.2019

30.10.2019

Suomessa on puoli miljoonaa vahvasti tuoksuherkkää. Oireita tuoksuista saa lähes kaksi miljoonaa suomalaista. Eniten tuoksuherkät kokevat reagoivansa haju- ja partavesien tuoksuihin. Pahimpia heille ovat tilanteet aamuisin julkisissa tiloissa ja -kulkuvälineissä, kun juuri suihkutetut tuoksut leijuvat ilmoille.

- Jokaisen olisi hyvä harkita omaa tuoksukuormaansa. Julkiset tilat ja työpaikat ovat paikkoja, joissa tuoksuherkkien tulisi voida muiden tapaan kulkea ilman oireita laukaisevia tekijöitä, sanoo asiantuntija Kaisa Toikko Allergia-, iho- ja astmaliitosta.

Hänen mukaansa tuoksuherkkien oireet ovat todellisia ja vaikuttavat merkittävästi heidän elämäänsä. Tuoksuherkkyys on poikkeava tapa reagoida tuoksuihin ja hajuihin. Tuoksuherkkien hajuaisti ei ole tavallista herkempi, eikä tuoksuherkkä voi totuttaa itseään tuoksuihin, vaan kyseessä on poikkeava tapa reagoida tuoksuihin ja hajuihin.

Tuoksuherkkyys ei ole allergiaperäinen reaktio, vaan se kuuluu ympäristöherkkyyksien kirjavaan joukkoon. Tuoksuherkkyyden yleisimpiä oireita ovat nuhaisuus, päänsärky, silmäoireet, hengenahdistus ja pahoinvointi.

- Oma nenä tottuu hyvinkin nopeasti käyttämäämme hajusteeseen, mikä johtaa siihen, että lisäämme hajusteen käyttöä ja samalla hankaloitamme tuoksuherkän elämää entisestään, Kaisa Toikko sanoo.

Tuoksutonta päivää vietetään perjantaina 1.11.2019. Jokainen voi vaikuttaa siihen, millainen tuoksuherkän päivästä tulee. Ainakin perjantaiaamuna voisi kokeilla jättää tuoksut laittamatta.

Sivua päivitetty: 30.10.2019