Kemikaalit

Kemikaalit

Elämää ilman kemikaaleja ei ole. Elimistömme muodostuu kemikaaleista. Altistumme lukuisille ympäristön kemiallisille yhdisteille päivittäin.

Kemikaalit voidaan luokitella luonnollisiin sekä ihmisen valmistamiin, synteettisiin kemikaaleihin. Suurin osa elinympäristömme luonnonkemikaaleista on seoksia. Puhtaita luonnonkemikaaleja, kuten vesi, on vähän.

Niin luonnolliset kuin synteettiset kemikaalit yksin tai yhdessä voivat aiheuttaa terveyshaittaa herkistävinä eli allergisoivina aineina. Oireet ovat yksilöllisiä, ja niihin vaikuttavat määrä, altistustapa ja kemikaalien yhteisvaikutus. Kemikaalien yhteisvaikutus saattaa olla terveydelle epäsuotuisa, moniulotteinen ja pitkäkantoinen, vaikka yksittäin kemikaalit olisivat harmittomia.

Allergiaa tai ärsytystä aiheuttavia kemikaaleja voi olla monissa tuotteissa, esimerkiksi kosmeettisissa valmisteissa tai arjen tekstiileissä kuten vaatteissa ja sisustustekstiileissä. Kosmeettisissa valmisteissa allergiaa voivat aiheuttaa esimerkiksi hajusteet, hiusvärit tai säilöntäaineet


Tekstit: Allergia-, iho- ja astmaliitto 2017