Mitä tietoa etsit?

Hyönteiskarkotteet

Hyönteiset suuntaavat iholle hengityksestä ja kehosta huokuvan hiilidioksidin, hien, kosteuden ja lämmön perusteella. Ensisijaisena suojana pistäviä ja purevia hyönteisiä vastaan kannattaa käyttää peittävää vaatetusta.

Mitä suuremman osan ihostasi suojaat vaatteilla, sitä parempi. Väljä ja tiheäkankainen vaatetus antaa parhaimman suojan, koska suurin osa hyönteisistä ei pääse pistämään näiden läpi. Kasvoja voi suojata hyttyshatulla. Hyönteisten pääsyä sisälle asuntoon voi puolestaan estää ikkunoihin ja oviin laitettavilla hyönteisverkoilla.

Iholle ja vaatteisiin voi myös käyttää hyönteiskarkotteita. Niiden tehoaineet estävät hyönteisiä aistimasta kehosta ja hengityksestä huokuvaa hiilidioksidia, kosteutta ja lämpöä. Hyönteiskarkotteet eivät siis tapa tai vahingoita hyönteisiä, vaan nimensä mukaisesti ”karkottavat”.

Hyönteiskarkotetta kannattaa käyttää iholle harkiten, ja yleensä mahdollisimman pienelle alalle. Pitkäaikaista käyttöä laajoilla ihoalueilla ei suositella. Auringonpolttamalle, ärsyyntyneelle, tulehtuneelle tai vaurioituneelle iholle ei tule käyttää ollenkaan hyönteiskarkotteita. Monet hyönteiskarkotteet ärsyttävät voimakkaasti silmiä, joten silmien ja suun alueelle laittamista kannattaa välttää.

Se kuinka paljon, kuinka usein ja minkä ikäisille valmistetta saa käyttää, riippuu tuotteessa käytetystä tehoaineesta ja sen pitoisuudesta. Tästä syystä hyönteiskarkotteen käyttöohje kannattaa lukea ennen ostoa ja käyttöönottoa.

Hyönteiskarkotteet säilyttävät tehonsa valmisteessa luvatun ajan, mutta esimerkiksi voimakas hikoilu, uinti ja tuuli lyhentävät karkotteen tehoa. Käytön jälkeen iho kannattaa pestä saippualla.

Jos suihkutat hyttyskarkotetta vaatteisiin, on hyvä huomioida, että DEET-tehoainetta sisältävät tuotteet vaurioittavat joitakin materiaaleja kuten muoveja, keinokuituja sekä maalattuja ja lakattuja pintoja.

Mistä hyönteiskarkotteet koostuvat?

Ensimmäiset karkotteet valmistettiin eri kasvien uutteista. Kasviuutteiden ja -öljyjen teho hyönteisiä vastaan on kuitenkin alhainen. Niinpä viime vuosisadalla alettiin kehittää uusia synteettisiä kemiallisia tehoaineita, kuten DEET (N,N-dietyyli-m-toluamidi), ikaridiini (hydroksietyyli-isobutyylipiperidiinikarboksylaatti) ja IR3535 (etyylibutyyliastyyliaminopropionaatti).

Yleensä tehoaineen pitoisuus tuotteessa on alle 30 %, mutta joissakin tuotteissa jopa 50 %. Tehoaineiden lisäksi hyönteiskarkotteet sisältävät myös muita aineosia, joiden on tarkoitus laimentaa tehoainetta, auttaa sen levittymistä iholle, säätää tehoaineen haihtumista ja imeytymistä. Lisäksi eri aineilla pyritään vaikuttamaan tuotteen hajuun ja siihen, miltä se tuntuu iholla.

Yksinkertaisimmillaan tuotekoostumus sisältää tehoaineen ja ohennusaineen, kuten alkoholi, jonka avulla tuote levittyy iholle helpommin.

Usein hyönteiskarkotteissa on ilmoitettu vain tehoaine. Herkkäihoisen voi siis olla hankala päästä tuotteen muun koostumuksen jäljille. Tuotteissa voi kiinnittää huomiota ainakin hajusteisiin, sillä osa tuotteista sisältää hajusteita, ja osassa pakkauksissa on nimenomaan mainittu, ettei karkote sisällä hajusteita. Jos tuote ärsyttää ihoa, kannattaa sen käyttö heti lopettaa.

Tehonsa ja turvallisuutensa puolesta vain muutama kemiallinen aine on hyväksytty karkotteiden tehoaineiksi. Esimerkiksi tiettyjen kasviuutteiden sekä eteeristen öljyjen (mm. sitronelloli, sitraali, eukalyptoli) ja mentolin käyttöön karkotteissa liittyy kieltoja. EU:ssa tehoaineet kuuluvat biosidit-tuoteryhmään numero 19.

DEET

DEET (N,N-dietyyli-m-toluamidi) on tehokas, laajaspektrinen, pitkään tutkittu sekä paljon käytetty tehoaine hyönteiskarkotteissa. Kliinisten tutkimusten perusteella DEET ei ole herkistävä. Sen aiheuttamat allergiset ihoreaktiot ovat harvinaisia, mutta se ärsyttää silmiä. Haittapuolina voidaan pitää sen ominaishajua ja öljymäisyyttä.  

IR3535

IR3535 (etyylibutyyliastyyliaminopropionaatti) on pitkään tutkittu. Siitä voidaan pitää erittäin turvallisena laajaspektrisenä tehoaineena karkotteissa, mutta se ärsyttää silmiä. IR3535 haju on DEET:iä miedompi eikä se ole öljymäinen.

Ikaridiini

Ikaridiini (hydroksietyyli-isobutyylipiperidiinikarboksylaatti) teho on laajaspektrinen, ja se tehoaa hyttysten lisäksi myös hyvin punkkeihin ja paarmoihin. Ikaridiinista ei ole kuvattu allergisia reaktioita, ja myös ärsytysreaktiot ovat harvinaisia. Myös ikaridiini ärsyttää silmiä.

Luonnonaineet

Yleensä luonnonaineiden karkottava vaikutus saavutetaan vasta korkeampina, yli 10 %:n pitoisuuksina tuotteissa. Esimerkiksi ruusupuusta, santelipuusta ja syreenistä peräisin olevia tuoksuöljyjä ei ole EU:ssa listattu hyönteiskarkotteiden tehoaineiksi, vaikka niillä saattaisi olla karkotustehoa riittävän suurina pitoisuuksina.
 

Mitä hyönteiskarkotteiden käytössä kannattaa ottaa huomioon?

Lapset

Vauvoille ei tule käyttää hyönteiskarkotteita. Jos lapselle haluaa käyttää karkotteita, kannattaa tuotteen käyttöohjeet tarkistaa ennen käyttöä. Ikärajoitukset ja sallitut käyttömäärät vaihtelevat tuotteen tehoaineen ja sen pitoisuuden mukaan.

Joitakin tuotteita ei saa käyttää lapsille ollenkaan, jos niissä on esimerkiksi erittäin suuri tehoaineen pitoisuus. Tuotteen käyttömäärä voi myös vaihdella iän mukaan, jolloin aikuisille ja vanhemmille lapsille saa käyttää enemmän ja useammin kyseistä karkotetta kuin vaikkapa taaperoille.

Lasten ei pitäisi levittää hyönteiskarkotteita omin avuin. Lapsia kannattaa auttaa ja varmistaa, ettei karkotetta mene silmiin tai suuhun.

Astmaa sairastavat

Suurin osa hyönteiskarkotteista on aerosoleja eli sumutettavia tuotteita. Markkinoilta löytyy kuitenkin myös voiteita, geelejä sekä roll-on vaihtoehtoja. Sumutettavat karkotteet joutuvat helposti hengitysteihin, ja saattavat ärsyttää hengitysteitä. Astmaatikkojen kannattaakin valita tuotteekseen jokin muu kuin sumutettava karkote.

Iholle ja vaatteisiin levitettävien karkotteiden lisäksi on olemassa poltettavia hyttyssavuja, joiden savun hengittämistä astmaatikkojen on myös syytä välttää.
 

Vinkit hyönteiskarkotteiden käyttöön

  • Käytä rekisteröityjä tuotteita. Tämä on hyvä muistaa etenkin ulkomaanmatkoilla.
  • Älä käytä vanhentunutta tuotetta.
  • Lue aina pakkausetiketin käyttöohjeet.
  • Käytä karkotetta iholle ja/tai vaatteisiin käyttöohjeen määrä, älä yliannostele.
  • Tarkista ikäraja pakkauksesta, jos käytät karkotetta lapsille 
  • Varo karkotteen joutumista silmiin, suuhun, korviin, sieraimiin. Kun levität karkotetta kasvoille, vältä sen levittämistä silmien läheisyyteen, jotta se ei joudu silmiin esimerkiksi hien mukana. Vältä aerosolimuodossa olevien karkotteiden suihkuttamista suoraan kasvoille, käytä käsiä apuna karkotteen levittämiseen kasvoille.
  • Pese kädet karkotteen levittämisen jälkeen. 
  • Pese hyönteiskarkote pois iholta saippualla ja vedellä, kun et tarvitse enää suojaa.
  • Pese hyönteiskarkotteella suojatut vaatteet käytön jälkeen.

Sivua päivitetty: 15.10.2020