Mitä tietoa etsit?

Luonto liikuttaa -hyvinvointirastit

Hyvinvointirastien tarkoituksena on aktivoida ihmisiä liikkumaan luonnossa. Rastit on helppo kiinnittää sellaiseen paikkaan, jossa ihmiset pääsevät niitä helposti tekemään. Rastien avulla voimme myös mainostaa yhdistyksemme toimintaa ja innostaa ihmisiä liittymään mukaan. Rastit ovat kaikkien vapaasti käytettävänä.

Ota käyttöösi luonto liikuttaa -hyvinvointirastit. Rastirata koostuu kahdeksasta A4-kokoisesta tehtävärastista sekä lähdöstä ja maalista.

Allergiaviikolle 2021 on tehty omat Voihan astma! -teemarastit. Rastirata koostuu 12 rastista, joista voi valita myös vain osan.

Rastien tarkoituksena on aktivoida ihmisiä liikkumaan luonnossa ja samalla kiinnittämään huomiota omaan hyvinvointiinsa. Samalla voimme mainostaa yhdistyksemme toimintaa ja innostaa ihmisiä liittymään mukaan.

Tässä muutamia vinkkejä rastien käyttöönottoon:

  • Rastit kannattaa sijoittaa johonkin läheiseen luontokohteeseen, jossa liikkuu paljon väkeä. Helpointa on, että rastit ovat tasaisin välein esim. jonkun luontopolun varrella, jolloin seuraava rasti löytyy helposti ilman karttaa.
  • Rastit voi tulostaa itse tai ne voi tilata laminoituna liitosta. Jos tulostat itse, eikä sinulla ole mahdollisuutta laminointiin, voit hyvin käyttää rastien suojana esimerkiksi muovitaskuja.
  • Rastien kiinnitys vaatii maanomistajan eli todennäköisesti kaupungin tai kunnan luvan. Luvan saaminen ei yleensä ole ongelma, mutta oikean tahon löytäminen voi tuottaa hiukan päänvaivaa. Sopiva tavoiteltava voi olla kaupunkiympäristöstä tai puistoalueista vastaava taho. Tällä sivulla olevista ohjeista löytyy mallipohja lupien tiedusteluun.
  • Rastit kannattaa kiinnittää narulla valotolppiin tai puihin. Jos sopivia kiinnityskohteita ei polun varrella ole, niin rastit voi kiinnittää erillisiin tolppiin. Erillisiin tolppiin tarvitaan rimoja, joihin rastit voi niitata tai naulata. Kiinnitykseen tarvitaan maastosta riippuen mahdollisesti rautakankea tai nuijaa, joiden avulla kepit saa upotettua tukevasti maahan.
  • Päättäkää, kauanko pidätte rasteja paikoillaan. Rasteja voi käyttää jossain tapahtumassa tai ne voivat olla paikoillaan esimerkiksi kuukauden. Jos rastit pidetään maastossa pidemmän ajan, niitä kannattaa käydä tarkistamassa esim. kerran viikossa. Kova sade, tuuli tai ilkivaltakin voivat tuhota rasteja.
  • Mainostakaa rasteja paikallisesti. Tältä sivulta löydät mallipohjan, jota voi käyttää apuana mainostuksessa.

Hyödynnä hyvinvointirastien aineistot

Hyvinvointirastit

Voihan astma! -teemarastit

Ohjeteksti rasteihin. Ohjeesta löytyy mm. malliteksti hyvinvointirasien mainostukseen, kuvia erilaisista kiinnitystavoista sekä malliteksti lupien kyselemiseen.

Hyvinvointirastien mainosbanneri someen

Voihan astma! -teemarastien mainosteksti mainosbanneri ja neliökuva

Sivua päivitetty: 1.3.2021