Mitä tietoa etsit?

Aknen hoito

Aknetautia hoidettaessa pyritään vaikuttamaan aknen syntyyn osallisena oleviin tekijöihin. Hoitomuotoja on useita, mutta ihon paikallishoito on aina tarpeen.

Ihon rasvaisuutta vähennetään säännöllisin pesuin, jotka suositellaan toteutettaviksi happamilla pesunesteillä. Joskus pesunesteet tai saippuat kuivattavat ihoa liikaa, jolloin saatetaan tarvita kevyitä (runsaasti vettä sisältäviä) perusvoiteita avuksi. Käytettävät voiteet eivät saa olla liian rasvaisia. Ihon huuhteleminen runsaalla kylmällä vedellä on hyvä ja halpa tapa tehostaa pesun vaikutusta. Mitään erityisiä kasvovesiä ei aknen hoidossa tavallisesti tarvita.

Paikallishoidot ovat välttämätön osa aknehoitoa. Käytettävä paikallisvoide tai -liuos valitaan aknemuutosten ja potilaan ihotyypin mukaan. Ainetta on levitettävä kaikille niille ihoalueille, joissa finnejä on esiintynyt, ei vain sen hetkisiin näppylöihin. Finnien ympärillä olevassa normaalilta näyttävässä ihossa on pieniä mikrokomedoja, jotka ilman hoitoa kehittyvät näkyviksi talitukkeumiksi. Paikallishoitoaineet saattavat aiheuttaa myös ihon kuivumista ja punoitusta, jolloin hoitokertoja on harvennettava tai paikallishoidossa on pidettävä taukoja. Alussa ilmenevä ärsytysoireilu on hyvin tavallista ja menee yleensä ohi ihon tottuessa paikallishoitoaineeseen. Paikallishoitoaineita on saatavissa apteekista myös ilman reseptiä.
 

Paikallishoitoaineet

A-vitamiini eli tretinoiini (0.025%, 0.05%, emulsiovoide) vaikuttaa talitukkeumien määrää vähentävästi ja estää uusien komedojen syntymistä. Talin eritykseen eli ihon rasvaisuuteen tretinoiinilla ei juuri ole vaikutusta eikä se myöskään vaikuta bakteerien määrää vähentävästi.

Bentsoyyliperoksidi (5% geeli ja 4% emulsiovoide) vaikuttaa komedojen määrää vähentävästi, sillä on tulehdusta vähentävää vaikutusta ja se vähentää myös ihon bakteerimäärää. Bentsoyyliperoksidivalmisteet ärsyttävät usein varsinkin alussa hoidettavaa ihoaluetta ja ne voivat aiheuttaa jopa kosketusallergiaa. Bentsoyyliperoksidin valkaiseva vaikutus on joskus haitallinen tummia alus- ja vuodevaatteita käytettäessä.

Atselaiinihappo (20% emulsiovoide) vaikuttaa komedojen määrää vähentävästi. Se alentaa myös ihon bakteerien määrää, muttei vaikuta ihon rasvaisuuteen. Atselaiinihappo ärsyttää yleensä vähemmän kuin tretinoiini ja bentsoylperoksidi, mutta toisaalta sen teho ilmenee hitaammin. Tuloksia vaikutuksesta alkaa näkyä useille vasta 1½ - 3 kuukauden käytön jälkeen. Hitaan vaikutuksen takia lääkkeen käyttöä ei pidä lopettaa liian aikaisin.

Adapaleeni (0.1% geeli) on uusimpia aknen paikallishoitoaineita. Se vaikuttaa tretinoiinivoiteen tapaan talitukkeumia vähentävästi. Sillä on myös ilmeisesti tulehdusta vähentäviä ominaisuuksia ja sen on todettu aiheuttavan vähemmän ärsytysoireita kuin tretinoiinin. Paikallisia antibioottiliuoksia on saatavissa sekä maitomaisena lotionina sekä kirkkaana linimenttinä. Lääke vähentää sekä bakteerien määrää että tulehdusta. Paikallisesti käytetyllä antibioottiliuoksella saattaa olla systeemisiä sivuvaikutuksia, joista hankalin on ns. resistenttien bakteerikantojen kehittyminen. Paikallisantibioottiliuosta ei yleensä suositella käytettäväksi yhtäjaksoisesti yli 3 kuukautta pidempään.
 

Sisäiset lääkehoidot

Suun kautta annettavaa antibioottilääkitystä tarvitsevat potilaat, joiden taudinkuvaa hallitsevat punoittavat näppylät ja märkänäppylät. Antibioottilääkityksen määrää potilaalle aina lääkäri.

Tetrasykliini on ensisijainen aknen hoitoon käytettävä antibiootti. Tetrasykliinin vuorokausiannos on tavallisesti 1 gramma jaettuna kahteen ottokertaan. Koska aknen tiedetään paranevan hitaasti, noin 20 prosenttia kuukaudessa, on antibioottihoidon hoidon kesto pitkä, joskus jopa 6-8 kuukautta. Tietyissä tilanteissa antibioottiannosta voidaan pienentää 2-4 kuukauden kuluttua varsinkin, jos lääkityksestä on sivuvaikutuksia.

Doksisykliini on toinen aknen hoitoon käytettävä antibiootti, jonka etuna on kerran vuorokaudessa tapahtuva annostus. Lääke on kuitenkin tetrasykliiniä merkittävästi kalliimpi ja sen haittana on ihon herkistyminen auringonvalolle.

Erytromysiiniä käytetään tetrasykliinin vaihtoehtona mm. raskauden ja imetyksen aikana tai jos potilas ei siedä tetrasykliiniä. Lääke annostellaan kahdesti päivässä.

Aknen hoitoon käytettävät antibiootit ovat yleensä hyvin siedettyjä. Tavallisin haittavaikutus ovat erilaiset vatsavaivat. Joskus tytöt ja naispotilaat saavat emättimeen hiivainfektion antibioottihoitojen sivuvaikutuksena, mutta se on helppo hoitaa suun kautta otettavilla tai paikallisilla hiivalääkkeillä. Tetrasykliinin aiheuttama valoherkistyminen on suhteellisen harvinaista ja lääkäri voi määrätä tetrasykliiniä myös valohoidon kanssa yhtäaikaisesti käytettäväksi. Antibioottihoitojen aikana ei ole yleensä tarpeen kontrolloida veri- eikä virtsanäytteitä. Pitkien antibioottikuurien ei ole myöskään todettu vaikuttavan haitallisesti elimistön puolustusmekanismeihin.

Vaikean ja runsaasti tulehdusmuutoksia sisältävän arpeuttavan aknen hoidossa isotretinoiini on ensisijaislääke. Isotretinoiinia eli synteettistä A-vitamiinihapon johdannaista käytetään aknen hoidossa myös silloin, kun oikein toteutetut muut hoidot osoittautuvat tehottomiksi. Tilanteissa, joissa aknemuutokset ilmestyvät uudelleen 2-3 riittävän pitkän ja oikein annostellun antibioottihoidon jälkeen, tarvitaan isotretinoiinihoitoa. Vaikean ja runsaasti tulehdusmuutoksia sisältävän arpeuttavan aknen hoidossa isotretinoiinihoito on ensisijaislääke. Isotretinoiini on vain ihotautilääkäreiden määrättävissä ja sen osaava käyttö vaatii lääkäriltä perehtyneisyyttä. Lääke annostellaan potilaan painon mukaan. Annossuositus on 0,5-1 mg/kg ja hyvän hoitovasteen saamiseksi kokonaisannoksen tulee olla vähintään 120 mg/kg.

Isotretinoiinilääkkeellä on melkoisesti sivuvaikutuksia, joista tavallisin on ihon ja limakalvojen kuivuminen. Oireet ovat voimakkaimmillaan hoidon alkuvaiheessa. Huulirasvan käytön, ihon perusvoitelun ja nenän kostutusliuosten avulla ne pysyvät tavallisesti siedettävinä. Veren maksa- ja rasva-arvot tutkitaan hoidon alussa ja loputtua sekä tarvittaessa myös hoidon aikanakin. Sivuvaikutukset ovat myös annosriippuvaisia, joten tarvittaessa lääkäri voi laskea päivittäistä lääkeannosta, mikä sitten pidentää kokonaishoitoaikaa. Potilaiden on muistettava isotretinoiinihoitoa käyttäessään ilmoittaa asiasta muuta sairautta hoitavalle lääkärille, koska isotretinoiinilääkettä ei saa käyttää tiettyjen lääkkeiden kanssa samanaikaisesti.

Isotretinoiinilääke aiheuttaa sikiövaurioita. Voimassa olevien EU-säännösten mukaan tyttöjen ja naisten on ehdottomasti huolehdittava tehokkaasta ehkäisystä lääkkeen käytön aikana. Tehokkaaksi ehkäisykeinoksi hyväksytään vain hormonipilleri tai kierukkaehkäisin. Määräyksestä voidaan poiketa vain vahvoin perustein. Ehkäisyn hoitaminen vaatii usein yhteistyötä gynekologin kanssa. Nykyisten hoitovaatimusten mukaan raskaustestin tuloksen on oltava kielteinen ennen hoitoa ja 5 viikkoa hoidon lopettamisen jälkeen. Raskaustesti on tehtävä virallisesti hyväksytyssä laboratoriossa. Raskaaksi saa tulla vasta 1-2 kuukauden kuluttua hoidon loppumisesta. Isotretinoiini voi vaikutttaa mielialaa alentavasti. Isotretinoiinilääkkeen kalleus voi joskus olla esteenä hoidon aloittamiselle. Toisaalta hyvä hoitotulos takaa sen, että rahat eivät mene hukkaan. Isotretinoiinihoito on oikein käytettynä tehokas ja hyvä lääke vaikean aknen hoidossa, mutta vaatii käyttäjältään hyvää motivaatiota pitkäkestoiseen hoitoon ja sietokykyä sivuvaikutusten kanssa.
 

Hormonihoidot

Jotkut ehkäisypillerit ja -valmisteet voivat pahentaa aknemuutoksia. Lievääkin aknea potevan potilaan tulisi mainita aknetaipumuksesta gynekologilleen. Aknetytölle hyvä vaihtoehto on ehkäisypilleri, jossa estrogeenin lisäksi on antiandrogeenisesti vaikuttavaa sydroteroniasetaattia.
 

Valohoidot

Finnit on tavallisesti paremmat kesäisin ja ne voivat aurinkoaikana jopa parantuakin lähes kokonaan. Tällaisissa tapauksissa on mahdollista pimeänä vuodenaikana käyttää lisähoitona SUP-valohoitoa, joka hoito on myös yleislääkärin määrättävissä. Valohoitolaitteita on yliopistollisten ja keskussairaaloiden valohoitoyksiköissä, joissakin terveyskeskuksissa sekä yksityisillä lääkäriasemilla sekä Ihopisteissä. Valohoitojen merkitys aknen hoidossa on nykyisin vähentynyt.
 

Arpien hoito

Arpien muodostuminen on yksilöllistä. Joillekin potilaille voi tulla pieniä kuoppamaisia arpia hyvinkin lievien akneoireiden jälkitilana. Toisille tulee matalia ja toisille ihosta koholla olevia arpia. Toisille voi muodostua matalia ja toisille ihosta kohollaan olevia arpia. Paras tapa ehkäistä arpien syntymistä on hoitaa aknemuutokset tehokkaasti ja riittävän ajoissa. Matalat arvet paranevat yleensä itsestään.

Arpien korjaushoitoihin ryhdytään vasta sitten, kun uusia finnejä ei enää tule. Isotretinoiinihoidon jälkeen arpihoitoja harkitaan yleensä vasta n. ½-1 v. kuluttua. Arpihoitoja tekevät ihotautilääkärit ja plastiikkakirurgit. Ihosta koholla olevia arpia voidaan hoitaa klassisilla hiontahoidoilla tai uusilla lasermenetelmillä. Hoidot tehdään yleensä pimeänä vuodenaikana ihon liikapigmentoitumisen estämiseksi. Kohollaan olevia arpia voidaan madaltaa myös arpikudokseen ruiskutettavilla kortisoni-injektioilla tai käyttää kryo-jäädytysmenetelmää. Paras arpien hoitokeino on kuitenkin niiden syntymisen estäminen eli aknen hoito kannattaa aloittaa heti, kun finnitauti alkaa vaivata.
 

Yhteistyö kosmetologin kanssa

Talirauhasaukon tukkiva talitulppa on ensimmäinen ihomuutos, josta finnien kehittyminen alkaa. Nuorten komedoaknen hoidossa kosmetologin oikein suorittama ihonpuhdistus voi olla avuksi. Itse ei finnejä pitäisi puristella. Kosmetologit antavat myös ohjeita ihon puhdistustavoista ja meikkien oikeasta käytöstä.
 

Finnit ja ravinto

Usein potilaat kertovat, että hyvin rasvainen ja hiilihydraattipitoinen ruoka pahentaa selvästi finnejä. Ravinnon ja aknen välistä yhteyttä ei kuitenkaan tutkimuksissa ole voitu selvästi osoittaa. Kasvisruokavalio voi vaikuttaa aknea parantavasti, mutta nuoren ei pitäisi ryhtyä omin päin noudattamaan tiukkaa ja yksipuolista dieettiä. Terveellinen monipuolinen sekaruoka on hyväksi myös finnipotilaalle. Toisaalta, jos on selvästi todennut jonkun ravintoaineen pahentavan finnejä, voi sitä mahdollisuuksien mukaan välttää. Silloin tällöin nautitut suklaapalat ja hampurilaisravintolassa käynnit ovat sallittuja myös finnipotilaalle.
 

Aknen hoito tuottaa tuloksia

Finnitaudin hoito vaatii kärsivällisyyttä ja säännöllisyyttä ja aikaa. Aamuin ja illoin tapahtuvat pesut ja paikallishoitoaineiden käyttö vievät aikaa, mutta ne ovat kuitenkin oleellinen osa aknen hoitoa. Hoidon alussa säännölliset lääkärissä käynnit ovat välttämättömiä ja tietyissä tilanteissa tarvitaan myös laboratoriokäyntejä. Valohoidoissa tulee käydä säännöllisesti, alussa jopa kolmekin kertaa viikossa. Finnit paranevat hitaasti, noin 20 prosenttia kuukaudessa, joten potilaan on jaksettava uskoa hoitojen tehoon ja tuloksellisuuteen. Nykylääketieteen keinoin voidaan kuitenkin lähes aina kaikkia finnipotilaita auttaa.

Sivua päivitetty: 18.9.2019