Mistä akne johtuu?

Akneen on monta syytä, mutta taudin perussyy on edelleenkin jonkin verran epäselvä.

Merkittävä osatekijä on ihon rasvaisuus: ilman lisääntynyttä talineritystä ei finnejä synny. Komedon muodostumisella eli talirauhastiehyeen liikasarveistumisella ja tukkeutumisella sekä niihin liittyvillä tulehdusreaktioilla on myös merkittävä osuus aknen synnyssä.

Tukkeutuneessa talirauhastiehyeessä on todettu aknebakteerin määrän lisääntymistä. Ilmeisesti myös elimistön puolustusreaktioilla on merkitystä finnitaudin synnyssä. Taipumus finneihin on myös selvästi perinnöllistä. Ihon rasvoittuminen liittyy mieshormoneihin, joiden esiasteita todetaan myös naisilla. Hyvin harvoin finnien syynä on todellinen hormonihäiriö.

Finnit eivät myöskään johdu liasta eli pelkästään pesemällä ne eivät häviä, eikä ravinnolla ole todettu olevan selvää merkitystä finnien synnyssä. Mikä on stressin osuus ja miksi akne paranee itsestäänkin, sitä ei tiedetä.

Akne voidaan luokitella vallitsevien oireiden mukaisesti. Komedoaknessa pääasiallisimmat muutokset ovat musta- ja valkopäät.Papulaarista aknemuotoa hallitsevat punaiset näppylät, papulopustulaarisessa finnitaudissa on mukana myöskin märkänäppylöitä ja kystisessä aknessa tavataan syviä ontelomaisia, usein hyvin kipeitä muutoksia.

Sivua päivitetty: 29.6.2021