Mitä tehdä, jos henkeä alkaa ahdistaa liikkuessa?

Astmaatikolla on aina syytä olla avaava lääke mukana hengenahdistuksen varalle. Hengenahdistusta liikkuessa ei kuitenkaan pidä pelätä - se helpottaa usein nopeasti.

Jos henkeäsi alkaa ahdistaa kesken liikunnan:

  1. Keskeytä liikkuminen
  2. Ota avaavaa lääkettä
  3. Kokeile huulirakohengitystä ja ajurin asentoa (kuvat alempana)
  4. Kun tilanne helpottaa, palaa rauhassa kotiin

Kun henkeä ahdistaa, liikkuminen on syytä keskeyttää.

Ota nopeavaikutteista avaavaa lääkettä lääkärin ohjeen mukaan. Toista lääkeannos tarvittaessa. Hengitettävä, keuhkoputkia avaava lääke on astmaatikolla syytä olla aina mukana liikkuessa.

Henkeä ahdistaessa ihminen usein pyrkii hengittämään voimakkaammin ja tehokkaammin, mutta sen sijaan mieltä ja hengitystahtia tulisi pyrkiä rauhoittamaan.

Helpotusta oloon voi saada huulirakohengityksellä. Kapeasta huuliraosta hengitellään ulos rauhalliseen tahtiin. Sisäänhengitys tehdään nenän kautta, jos mahdollista. Kapeiksi supistetut huulet hidastavat hengitystä ja luovat vastapaineen, joka voi auttaa keuhkoputkia avautumaan. Myös hengitystahti hidastuu luonnollisesti kapeasta raosta hengitettäessä.

Huulirakohengityksessä muodostetaan kapea rako huulten väliin ja hengitetään sen läpi.

Ajurin asennossa nojataan käsiin joko istuen tai seisten etunojassa. Kädet tai kyynärpäät tuetaan polviin. Asento helpottaa tärkeimmän hengityslihaksen, pallean, liikettä ja rentouttaa apuhengityslihaksia.

Ajurin asennossa istutaan jalat harallaan ja nojataan kyynärpäillä polviin.

Tavallisesti tilanne lähtee helpottamaan jonkin ajan kuluessa, jolloin voit palata kotiin rauhallista tahtia. Ellei hengenahdistus helpota tai oireilu pahenee, ole yhteydessä terveydenhuoltoon ja tarvittaessa hakeudu päivystykseen.

Milloin liikuntaa voi jatkaa?

Riippuu oireilun voimakkuudesta, miten pian liikunnan pariin voi palata. Jos oireilu on hyvin lievää, voi liikuntaa jatkaa vaikka samalla liikuntakerralla kevyemmällä tahdilla. Hankalankin oireilun jälkeen kannattaa pyrkiä palaamaan liikunnan pariin mahdollisimman pian. Astman tilanne on kuitenkin syytä huomioida liikunnan rasittavuustasossa ja tarvittaessa jutella asiasta lääkärin kanssa.

Toistuva oireilu liikunnan yhteydessä voi olla merkki siitä, että astma ei ole hyvässä hoitotasapainossa. Tällöin on syytä hakeutua lääkäriin astman seurantaan.

Sivua päivitetty: 12.4.2021