Hajusteallergia

Hajusteallergia

Hajusteet ovat tavallisia allergisen kosketusihottuman aiheuttajia. Hajusteita on muun muassa monissa kosmetiikkatuotteissa ja pesuaineissa.

Väestöstä noin 1–4 % on arvioitu olevan herkistynyt hajusteille [1,2,3]. Hajusteisiin liittyvä kosketusallergia ilmenee ihottumana niillä ihoalueilla, jotka altistuvat hajustetuille tuotteille [2]. Hajusteiden aiheuttama kosketusihottuma on eri asia kuin tuoksuyliherkkyys.

Hajusteiden pääasiallinen tarkoitus on antaa tuotteelle miellyttävä tuoksu, toisinaan niillä yritetään peittää epämiellyttäviä hajuja. Hajusteita on erityisesti kosmetiikassa ja henkilökohtaisen hygienian tuotteissa, kuten hajuvesissä, parfyymeissa, deodoranteissa, partavesissä, voiteissa, pesuaineissa, sampoissa ja saippuoissa.

Toisinaan hajusteita saattaa olla yllättävissäkin paikoissa: ilmanraikastimissa, kodin puhdistustuotteissa, pyykinhuuhteluaineissa ja jopa leikkikaluissa. Tavallisimpia kosketusallergian aiheuttajia ovat deodoranttien, partavesien, käsi- ja kosteusvoiteiden sekä siivousaineiden tuoksuaineet.

Deodoranttiallergia näkyy ja tuntuu ihottumana kainaloiden seudulla. Pesuaineiden ja voiteiden tuoksujen aiheuttamat oireet ovat epämääräisempiä. Allergia pahentaa perusihottumaa tai hidastaa sen parantumista.

Hajusteallergisilla ei yleensä ole limakalvo-oireita, ellei sellaisiksi lasketa huulipuikkojen ja -rasvojen sekä hammastahnojen huuli- ja suunympärys-ekseemaa. Joillekin ilmaantuu ihottumaa myös silmäluomiin [2].

Kosketusallergia tutkitaan lääkärin määräämillä lapputesteillä. Eurooppalaisessa perussarjassa käytetään kahdeksan tuoksuaineen seosta, joka löytää 85–90% todellisista allergioista [4].

Joka neljäs tai viides hajusteallerginen reagoi lapputestissä myös luonnonhartsiin. Todellisuudessa hartsiallergisia on enemmän, sillä testi ei poimi kaikkia hartsiallergisia. Hartsiallergian tavallisin merkki on laastariallergia, sillä kangaslaastarien liiman perusaine on luonnonhartsi. Sitä on sidosaineena myös useissa metalliteollisuuden leikkuunesteissä, samoin öljymaaleissa ja maskaroissa.

Hajusteet merkitään tuoteselosteeseen nimillä

Aroma, Fragrance tai Parfum. EU velvoittaa ilmoittamaan 26 hajusteen sen INCI-nimellä, kun sitä on tuotteessa tietty määrä. Allergiaa aiheuttavia kemiallisia aineita on sekä  luonnonhajusteissa sekä synteettisissä hajusteissa.

Kosketusallergiaa aiheuttavien hajusteiden INCI-nimiä ovat muun muassa isoeugenol, eugenol, geraniol ja citronellol. Yhdessä hajusteessa on yleensä kymmeniä tai satoja erilaisia hajumolekyyleja. Hajusteiden koostumukset ovat tavallisesti liikesalaisuuksia, ja niistä on vaikea saada tarkkoja tietoja.

Hajusteallergian tutkiminen

Allergisen kosketusihottuman aiheuttaja voidaan selvittää epikutaanitestillä eli lapputestillä. Lapputestien perussarjaan sisältyvät hajusteallergian seulonta-aineina hajusteseoksia ja perunpalsami, joka on kosmetiikassa kielletty, useista yhdisteistä koostuva luonnonaine. Se antaa positiivisen ihotestireaktion noin puolessa hajusteallergiatapauksista.

Lapputesti voidaan tehdä myös omilla käytössä olevilla tuotteilla, tällöin ei kuitenkaan aina saada tarkasti hajusteallergian tarkkaa aiheuttajaa selville.

Tietyn kosmeettisen tuotteen sopivuutta voidaan tutkia myös ns. käyttötestillä. Ainetta levitetään samalle, muutaman senttimetrin läpimittaiselle ihoalueelle kyynärtaipeeseen tai olkavarren sisäsivulle aamuin illoin viikon ajan. Mikäli mitään ihottumaa ei tänä aikana ilmaannu, voi tuotteen todennäköisesti turvallisesti ottaa tai palauttaa tavanomaiseen käyttöön.

Itsehoito

Vähennä kaikkien hajustettujen tuotteiden käyttöä, vaikka saatat sietää joitakin hajustettuja tuotteita paremmin kuin toisia. Pakkauksen tuoteselosteeseen on tavallisesti merkitty hajusteettomuus. Tarkkaile seuraavia tuoteryhmiä, lue tuoteselosteet ja hae kokeilemalla itsellesi sopivat:

  • Voiteet
  • Ihon pesuaineet
  • Hiusten pesu- ja hoitoaineet
  • Deodorantit
  • Kosmetiikkasarjat
  • Auringonsuojavoiteet
  • Tiski- ja pyykinpesuaineet

Helsingin Allergia- ja Astmayhdistyksen ihonhoidon ja kosmetiikan tuoteneuvonta antaa yksityiskohtaista tuotetietoa: www.kosmetiikka-allergia.fi, kosmetiikka@allergiahelsinki.fi

Lataa miniopas: Hajusteallergia (PDF)

Minioppaissa käytetyt lähteet: Kansallisen Allergiaohjelman materiaalit, Duodecim Käypä Hoito -suositukset, Duodecim Terveysportti, alan asiantuntijat.


Kirjallisuutta:

  1. de Groot A. Fragrances: Contact Allergy and Other Adverse Effects. Dermatitis. 2020;31(1):13–35.
  2. Reeder MJ. Allergic Contact Dermatitis to Fragrances. Dermatol Clin. 2020;38(3):371–377.
  3. Euroopan komission mielipidelausunto koskien hajusteita, kohta 2 "What kind of skin problems are known to be caused by fragrance ingredients?". Saatavilla: https://ec.europa.eu/health/scientific_committees/opinions_layman/perfume-allergies/en/l-2/2-skin-problems.htm#0.
  4. Hannuksela M. Hajusteet tuoksuvat, herkistävät ja ärsyttävät. Allergia & Astma. 2003;4.

Sivua päivitetty: 20.2.2024