Valolle herkistävät hajusteyhdisteet

Joidenkin hajusteyhdisteiden on osoitettu aiheuttavan ihon herkistymistä valoaltistuksen yhteydessä. Nämä hajusteyhdisteet eivät aiheuta allergista reaktiota levitettynä iholle sellaisenaan, mutta ne aiheuttavat ihon herkistymistä altistuessaan auringonvalolle.

Lue valokosketusreaktion oireista Valoihottumat -sivulta

Valon kanssa allergisoivia hajusteita ovat kumariinijohdannaiset, joiden käyttö on nykyään kiellettyä. Vielä 1970-luvun lopulla 6-metyylikumariinia käytettiin aurinkovoiteissa, jolloin se aiheutti allergista ihottumaa. 

Myös eteerisistä öljyistä, kuten viikunanlehtitiivisteestä ja tietyistä sitrushedelmien kuorista saatavista öljyistä löytyy luonnon fototoksisia eli valomyrkyllisiä kemiallisia yhdisteitä, kuten furokumariineja.

Esimerkiksi jotkut bergamottiöljyjen laadut sisältävät 5-metoksipsoraleenia, joka on voimakas valomyrkyllinen aine. Bergamottiöljylaatujen, joiden 5-metoksipsoraleenin pitoisuus on enintään 0.3 %, käyttöä on rajoitettu. Sitrusöljyistä furokumariineja poistetaan usein joko tislaamalla tai uuttamalla.

Viikunanlehtitiivisteen käyttö jopa niin alhaisina pitoisuuksina kuin 0.001 % on kielletty, koska se voi saada aikaan valoallergisen reaktion.   

Esimerkkejä valolle herkistävistä hajusteaineista:

6-metyylikumariini: ei herkistävää vaikutusta, voimakas valolle herkistävä vaikutus
7-metyylikumariini: ei herkistävää vaikutusta, kohtalainen valolle herkistävä vaikutus
7-metoksikumariini: heikko herkistävä vaikutus, kohtalainen valolle herkistävä vaikutus, voimakas valolle ärsyttävä vaikutus

Sivua päivitetty: 18.9.2019