Pakkausmerkinnät

Kosmetiikkatuotteiden hajusteet ja aromaattiset yhdisteet merkitään tuotteen ainesosaluetteloon nimillä ”parfum” tai ”aroma”.

Kosmeettisten valmisteiden ainesosat ilmoitetaan tuotepakkauksessa niiden kansainvälisillä INCI-nimillä, mikäli aineosilla on tällainen nimi olemassa. Kosmetiikkatuotteen ainesosat on listattu Ingredients -otsikon alle. Ensimmäisenä ilmoitetaan ainesosa, jonka pitoisuus tuotteessa on suurin. Mikäli ainesosan pitoisuus tuotteessa on alle 1 %, voidaan se ilmoittaa ainesosaluettelossa vapaasti niiden ainesosien jälkeen, joiden pitoisuus tuotteessa on yli 1 % [1].

Kosmetiikkalainsäädännön 26 yleisintä hajusteallergeenia on aina merkittävä erikseen tuotteen ainesosaluetteloon niiden kansainvälisillä INCI-nimillä, mikäli niiden pitoisuus ylittää 0,001 % iholle jäävissä tuotteissa ja 0,01 % iholta poishuuhdeltavissa tuotteissa. Muita hajusteseoksen sisältämiä tuoksukomponentteja ei tarvitse ilmoittaa erikseen [2,3].

Pesuainepakkauksissa kosmetiikkalainsäädännössä 26 yleisintä kosketusallergeenia on merkittävä tuotteeseen käyttäen INCI-nimiä samoin kuin kosmetiikkatuotteissa. Pesuaineiden sisältämät hajusteet ilmoitetaan pakkauksessa esimerkiksi nimellä ”hajusteita” tai ”hajustetta”.

Katso video: Mitä tarkoittaa INCI?


Kirjallisuutta:

  1. Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes). Kosmetiikan merkinnät. Saatavilla: https://tukes.fi/kemikaalit/kosmetiikka/kosmetiikan-merkinnat#430f2079.
  2. Lista allergeeneista. Saatavilla: https://www.google.com/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=&ved=2ahUKEwiJguDj9sv8AhXjh4sKHWfYBUcQFnoECAsQAQ&url=https%3A%2F%2Fec.europa.eu%2Fdocsroom%2Fdocuments%2F14119%2Fattachments%2F1%2Ftranslations%2Fen%2Frenditions%2Fnative&usg=AOvVaw05uhz7-anBg_HE7YOx4WwE.
  3. Euroopan komission mielipidelausunto koskien hajusteita, kohta 7 "Conclusion : are the current European regulations on fragrance allergens adequate?". Saatavilla: https://ec.europa.eu/health/scientific_committees/opinions_layman/perfume-allergies/en/index.htm#7.

Sivua päivitetty: 25.1.2023