Hyönteiskarkotteet

Hyttyset suuntaavat iholle hengityksestä ja kehosta huokuvan hiilidioksidin, kosteuden ja lämmön perusteella. Ensisijainen suojautumiskeino hyttysiltä on peittävä vaatetus.

Paljaaksi jäävien ihoalueiden suojaaminen hyttysiltä onnistuu – ainakin mainosten mukaan – hyönteiskarkotteilla. Iholle levitettävät hyönteiskarkotteet eivät tapa tai muuten vahingoita hyttysiä. Hyönteiskarkotteet säilyttävät tehonsa valmisteessa luvatun ajan, mutta esimerkiksi voimakas hikoilu sekä tuuli lyhentävät karkotteen tehoa.

Tehoaineet

Ensimmäiset karkotteet valmistettiin eri kasvien uutteista. Kasviuutteiden ja -öljyjen teho hyönteisiä vastaan on kuitenkin alhainen. Niinpä viime vuosisadan alussa alettiin kehittää uusia synteettisiä kemiallisia hyönteiskarkotteita, kuten etyyliheksaanidioli, N,N-dietyyli-m-toluamidi (DEET) ja ikaridiini (INCI: hydroxyethyl isobutyl piperidine carboxylate).

Hyönteiskarkotteissa on käytetty tehoaineina sekä synteettisiä eli keinotekoisesti valmistettuja että luonnollisia yhdisteitä. Tehoaineiden lisäksi hyönteiskarkotteet sisältävät myös muita aineosia. Yleensä tehoaineen pitoisuus tuotteessa on alle 30 %. Loppu koostuu muista ainesosista, joiden on tarkoitus muun muassa laimentaa aktiiviainetta, auttaa sen levittymistä iholle, säätää aktiiviaineen haihtumista iholta ja sen imeytymistä ihoon sekä vaikuttaa tuotteen hajuun ja siihen, miltä se tuntuu iholla.

Yksinkertaisimmillaan tuotekoostumus sisältää tehoaineen ja ohennusaineen, kuten alkoholi, jonka avulla tuote levittyy iholle helpommin. EU:ssa tehoaineet kuuluvat biosidit-tuoteryhmään numero 19 ja niiden tehoa ja turvallisuutta arvioidaan.

Tehonsa ja turvallisuutensa puolesta vain muutama kemiallinen aine on hyväksytty karkotteiden aktiiviaineiksi. Esimerkiksi tiettyjen kasviuutteiden sekä eteeristen öljyjen (mm. sitronelloli, sitraali, eukalyptoli) ja mentolin käyttöön karkotteissa liittyy kieltoja.

Tällä hetkellä muun muassa synteettisesti valmistettu DEET (N,N-dietyyli-meta-toluamidi) ja IR3535 (etyylibutyyliasetyyliaminopropionaatti) ovat hyväksyttyjä tehoaineita hyönteiskarkotteissa EU:n alueella.

DEET

DEET on tehokas, laajaspektrinen, pitkään tutkittu sekä paljon käytetty aktiiviaine hyönteiskarkotteissa. Kliinisten tutkimusten perusteella DEET ei ole herkistävä. DEET:iä sisältäviä karkotteita ei ole suositeltavaa käyttää alle kaksi kuukautta vanhoille vauvoille. Sen aiheuttamat allergiset ihoreaktiot ovat harvinaisia, mutta se voi ärsyttää silmiä. Haittapuolina voidaan pitää sen ominaishajua ja öljymäisyyttä.

IR3535

IR3535 (ethylbutylacetylaminopropionate) on pitkään tutkittu, ja sitä voidaan pitää erittäin turvallisena laajaspektrisenä tehoaineena karkotteissa. Lisäksi sen haju on DEET:iä miedompi eikä se ole öljymäinen.

Muut tehoaineet

Hyönteiskarkotteiden tehoaineena yleisesti käytetty ja edelleen sallittu ikaridiini on parhaillaan arvioitavana EU:ssa. Luonnonaineista esimerkiksi pyretriinin, laventelin, geraniolin ja sitruunaeukalyptusöljyn käyttö hyönteiskarkoitteissa on sallittua, mutta ne ovat myös parhaillaan EU:n arvioinnissa.

Yleensä luonnonaineiden karkottava vaikutus saavutetaan vasta korkeampina, yli 10 %:n pitoisuuksina tuotteissa. Esimerkiksi ruusupuusta, santelipuusta ja syreenistä peräisin olevia tuoksuöljyjä ei ole EU:ssa listattu hyönteiskarkotteiden tehoaineiksi, vaikka niillä saattaisi olla karkotustehoa riittävän suurina pitoisuuksina.

Vinkit hyönteiskarkotteiden käyttöön

 • Käytä rekisteröityjä tuotteita. Tämä on hyvä muistaa etenkin ulkomaanmatkoilla.
 • Noudata pakkausetiketin käyttöohjeita.
 • Käytä karkotetta iholle ja/tai vaatteisiin tarvittava määrä.
 • Pese hyönteiskarkote pois iholta saippualla ja vedellä, kun et tarvitse enää suojaa hyttysiä vastaan.
 • Pese hyönteiskarkotteella suojatut vaatteet käytön jälkeen.
 • Nuorten lasten ei pitäisi levittää hyönteiskarkotteita omin avuin.
 • Vältä aerosolimuodossa olevien karkotteiden suihkuttamista suoraan kasvoille vaan käytä käsiä apuna karkotteen levittämiseen kasvoille.
 • Varo karkotteen joutumista silmiin, suuhun, korviin, sieraimiin.
 • Kun levität karkotetta kasvoille vältä sen levittämistä silmien läheisyyteen, jotta se ei joudu silmiin esimerkiksi hien mukana.
 • Vältä karkotteen levittämistä kämmeniin tai poista karkote kämmenistä pyyhkimällä.
 • Älä käytä karkotetta ärsyyntyneelle, palaneelle tai muutoin vaurioituneelle iholle.
 •  Valitse tuote sijainnin, olosuhteiden ja hyönteisten mukaan.
 • Mikäli käytät karkotetta yhdessä aurinkorasvan kanssa (joko levitettynä aurinkorasvan päälle tai alle) voi tämä vähentää sekä karkotteen että aurinkorasvan tehoa.
 • Älä käytä ihmiselle tarkoitettua karkotetta eläimille (tai eläimen pantaan) tai päinvastoin.
 • Älä käytä vanhentunutta tuotetta.
 • Astmaatikon kannattaa käyttää iholle levitettävää karkotetta aerosolikarkotteen tai poltettavien karkotteiden asemesta.
 • Raskaana olevan kannattaa välttää matkustamista vakavan infektioriskin alueille (esim. malaria) ja matkustettaessa suojautua hyttysiltä ensisijaisesti vaatetuksella. DEET on tehokas kemiallinen suoja, mutta verenkiertoon imeytyvänä sen käyttö kannattaa rajoittaa vain suojaamattomille ihoalueille raskaana ollessa.