Vieraslajien torjunta on helppoa ja hyvä tehdä juuri nyt

18.5.2020

Vieraslajit ovat yksi merkittävimmistä uhista luonnon monimuotoisuudelle. Ne ovat ihmisen myötävaikutuksesta joko tietoisesti tai tiedostamatta levittämiä lajeja.

Jotkut vieraslajeista onnistuvat pärjäämään uudessa elinympäristössään niin hyvin, että aiheuttavat haittaa paikalliselle lajistolle esimerkiksi viemällä niiltä elintilaa.

Allergia-, iho- ja astmaliitto ja WWF Suomi ovat yhdessä torjuneet vieraslajeja jo vuodesta 2017 ja torjuntatyöt jatkuvat vielä tämän kesän. Terve Askel luontoon- hanketalkoisiin on osallistunut runsas joukko ihmisiä ympäri Suomea ja jokainen voi tehdä niitä omilla pihoillaan omatoimisesti.

Koronavirus aiheuttaa muutoksia hankkeen vieraslajitoimintaan, mutta talkoovetäjäkoulutukset ovat siirtyneet nyt sujuvasti nettiin ja seuraavat koulutukset järjestetään keskiviikkona 27.5. ja tiistaina 2.6.

- Vieraslajien torjunta on helppoa ja käytännöllistä luonnonsuojelutyötä, jonka ohessa saat luontokosketuksen ja buustaat omaa vastustuskykyäsi ja hyvinvointiasi. Saat kevyttä luontoliikuntaa, raitista ilmaa sekä kaivatun breikin koronaarjesta. Yhdistä talkoisiisi piknik ja nauti luonnosta, innostaa hanketyöntekijä Viivi Valkonen Allergia-, iho- ja astmaliitosta.

Suomessa yleisimpiä haitallisia vieraskasvilajeja ovat muun muassa maanteiden kuningas komealupiini, rantojen uhka kurtturuusu sekä lautasellesikin sopiva jättipalsami.

Torjuntatoimet voi aloittaa esimerkiksi jättipalsamista, joka irtoaa maasta kokonaan kevyesti nykäisemällä. Kannattaa kuitenkin ensin tutustua lajikohtaisiin ohjeisiin, ettei tule vahingossa levittäneeksi vieraslajeja.

Vieraslajien talkookohdelistaus julkaistu

Terve Askel luontoo-hankkeessa rohkaistaan nyt ihmisiä omatoimitalkoiluun juuri julkaistun talkookohdelistauksen avulla. Listaan on lueteltu kaupunkien mailla sijaitsevia vieraskasvikohteita, joilla talkoiluun ei tarvita erikseen pyydettävää maanomistajan lupaa ja kohteille löytyy kohde- ja kaupunkikohtaiset ohjeistukset kasvien torjuntaan.

Hankkeen sivuilta löydät listan talkookohteista ja lisätietoa vieraslajien talkoovetäjäkoulutuksista.

Omatoimitalkoiluun motivoidaan myös kuvakilpailulla. Jaa kuva somessa talkoistasi tagilla #ennenjälkeentalkoot tai #munvieraslajitalkoot. Voit käydä myös kirjoittamassa talkookokemuksesi hankkeen Vieraskirjaan, jonne kirjoittaneiden kesken arvotaan hienoja palkintoja. Kilpailut ja vieraskirja löytyvät täältä.

Lisätietoa:

Hanketyöntekijä Viivi Valkonen, p. 044 491 8942, viivi.valkonen@allergia.fi Terve askel luontoon -hanke, www.luontoaskel.fi

Sivua päivitetty: 18.5.2020