Tuore tutkimus lisää tietoa atooppisen ihottuman liitännäissairauksista

20.12.2023

Atooppista ihottumaa sairastavilla on lisääntynyt riski syömishäiriöihin ja muihin psyykkisiin sairauksiin, selvisi lääketieteen lisensiaatin Saana Kaupin väitöstutkimuksessa.

– Kaupin väitöskirja tuo lisätietoa atooppisen ihottuman liitännäissairauksista, joita on aiemmin tutkittu atooppisen ihottuman yhteydessä vain vähän, toteaa Allergia-, iho- ja astmaliiton erityisasiantuntija Risto Heikkinen.

Tutkimuksessa havaittiin, että atooppista ihottumaa sairastavilla on suurentunut riski syömishäiriöille, erityisesti nuoruusiässä. Suurin riski liittyy bulimiaan. Tätä yhteyttä ei ole aiemmin havaittu tutkimuksissa.

Aikuisten kohdalla havaittiin syömishäiriöiden lisäksi yhteys myös muihin psyykkisiin sairauksiin, joilla saattaa olla vaikutusta hyvinvointiin ja elämänlaatuun. Tutkimus osoitti, että atooppista ihottumaa sairastavilla ahdistuneisuushäiriö ja masennus ovat yleisimpiä liitännäissairauksia. Lisäksi havaittiin lisääntynyt riski harvinaiseen mielenterveyden häiriöön, skitsofreniaan.

Lasten kohdalla havaittiin lisääntynyt riski sairastua sekä keliakiaan että ihokeliakiaan. Koska keliakiaa oli aineistossa vain vähän, aiheesta tarvitaan lisätutkimusta.

– Terveydenhuollossa atooppista ihottumaa sairastavat potilaat tulisi kohdata kokonaisvaltaisesti ja ottaa huomioon somaattisten ja psykiatristen liitännäissairauksien mahdollisuus, Saana Kauppi korostaa.

Kaupin mukaan hoidon tavoitteena tulisi olla taudin hyvän hallinnan lisäksi sen mahdollisimman vähäinen vaikutus päivittäiseen elämään.

Tutkimuksessa hyödynnettiin Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen hoitoilmoitusjärjestelmää sekä Digi- ja väestötietoviraston väestörekisteriä vuosilta 1987–2018. Aineistoon valittiin ne rekisteriin kirjatut henkilöt, joilla oli atooppisen ekseeman eli atooppisen ihottuman diagnoosi.

Ihotautien ja allergologian erikoislääkärinä työskentelevän Saana Kaupin väitöskirja hyväksyttiin joulukuun alussa Oulun yliopistossa.

Lähteet:
https://www.sttinfo.fi/tiedote/70063825/vaitos-atooppisella-ihottumalla-yhteys-syomishairioihin-ja-muihin-psykiatrisiin-sairauksiin?publisherId=57858920&lang=fi
https://oulurepo.oulu.fi/handle/10024/46667
https://www.oulu.fi/fi/vaitokset/atooppisen-ihottuman-liitannaissairaudet-0

Sivua päivitetty: 20.12.2023