Siitepölyallergian siedätyshoito voi maksaa itsensä takaisin

24.3.2022

Moni siitepölyallerginen hyötyisi siedätyshoidosta. Siedätyshoito maksaa, mutta kustannukset saattavat kompensoitua jo 3–5 vuodessa, jos allergisen lääkemaksut pienenevät ja hän tarvitsee jatkossa vähemmän terveydenhuollon lisäpalveluja.

Allergista nuhaa sairastavilla on 2–3,5-kertainen riski sairastua astmaan. Riskiä pienennettäisiin ja astman kehittymistä ennaltaehkäistäisiin siedätyshoidolla. Mikäli allergian paheneminen voidaan pysäyttää ja astman kehittyminen estää tai pitää se lieväasteisena, säästetään lisää kustannuksia ja vähennetään inhimillistä kärsimystä.

Siedätyshoidon tehoa ei voida ennustaa varmuudella. Vähintään 80–90 prosenttia hoitoa saavista saa lopulta helpotusta allergiaoireisiin, ja ensimmäisenä hoitovuonna moni siedätettävä kokee pahimpien allergiaoireiden helpottavan. Teho säilyy useita vuosia hoidon lopettamisen jälkeen. Tarvittaessa hoito voidaan uusia.

Hoidon haittavaikutuksia ei voida varmuudella ennakoida yksittäisen henkilön kohdalla. Pääasiassa siedätyksessä reaktiot ovat paikallisia punotus- ja turvotusreaktioita. Myös yleisrektiot ovat mahdollisia, joskin harvinaisia. Yleisreaktioista suurin osa tulee hoidon aloitusvaiheessa, mutta niitä voi esiintyä siedätysjakson loppuun saakka. Pahimmillaan allerginen reaktio voi olla henkeä uhkaava eli anafylaktinen reaktio.

Pistosten jälkeen potilasta tarkkaillaankin hoitopaikassa vähintään puoli tuntia ja arvioidaan tilanne vielä ennen kotiin lähtöä. Kielenalustabletit voivat aiheuttaa paikallista kutinaa ja turvotusta suussa lähinnä siedätyshoidon alkuvaiheessa.

Siedätyshoidon kustannukset vaihtelevat

Siedätyshoitoa saa tällä hetkellä pistos- ja kielenalustablettihoitoina. Hoidon kustannuksissa on eroja riippuen sairaanhoitopiiristä ja kotikunnasta. Kolmen vuoden pistosiedätyshoidot maksavat potilaalle julkisessa terveydenhuollossa 100–400 euroa ja kielenalussiedätyshoidot noin 1800 euroa.

Pistossiedätyshoidon kustannukset muodostuvat pisto- ja seurantakäyntimaksuista ja varalääkkeiden maksuista, siedätyshoitouutteet sisältyvät käyntimaksuihin. Lisäksi kannattaa huomioida käynteihin kuluva aika ja matkakulut hoitoa toteuttavaan yksikköön.

Kielenalussiedätyshoidon kustannukset muodostuvat siedätyshoitovalmisteen hinnasta sekä seurantakäyntien ja varalääkkeiden kustannuksista. Kielenalustabletteja varten tarvitaan lääkärin kirjoittama B-lausunto. Korvausoikeus myönnetään määräaikaisena asianmukaisen hoitosuunnitelman edellyttämäksi ajaksi, kuitenkin kerralla enintään viideksi vuodeksi.

Siedätyshoitovalmisteet kerryttävät Kela-korvausten lääkekattoa. Vuonna 2022 omavastuu on 592,16 euroa kalenterivuoden aikana.

Lisätietoja:

Asiantuntija, allergia, iho ja astma, Katariina Ijäs, Allergia-, iho- ja astmaliitto, puh. 040 188 1540, etunimi.sukunimi@allergia.fi

Siedätyshoito

Katso video siitepölyallergian siedätyshoidosta
Videolla kerrotaan milloin siitepölyallergikon kannattaa hakeutua siedätyshoitoon, miten hoitoihin pääsee ja millainen vaikutus siedätyshoidolla on arkeen.

Sivua päivitetty: 24.3.2022