Säännöllinen siitepölytiedotus päättyy Turussa – hankaloittaa siitepölyallergisten elämää

19.12.2023

Turun yliopiston siitepölytiedotus joutuu keskeyttämään resurssipulan vuoksi säännöllisen tiedotustoimintansa vuona 2024. Säännöllisen siitepölytiedotuksen päättyminen on harmillista erityisesti siitepölyallergisille, sillä he ovat voineet ennakoida siitepölytilannetta tiedotteiden avulla.

Joka viides suomalainen sairastaa siitepölyallergiaa. Sen oireita ovat vesinuha, aivastelu, nenän kutina ja tukkoisuus, yskä sekä astmaoireet. Allergiaoireet kannattaa hoitaa hyvin ja oikea-aikaisesti, sillä allergista nuhaa sairastavilla on 2–3,5-kertainen riski sairastua astmaan.  

Allergisen nuhan hoitoon tarkoitettujen nenäsuihkeiden teho alkaa hitaasti, joten niiden käyttö olisi hyvä aloittaa jo ennen siitepölykauden alkamista. Siitepölyennusteita seuraamalla allerginen voi yrittää ennakoida oikeaa aikaa nenäsuihkeiden aloittamiselle. Siksi säännöllinen siitepölytiedotus hyödyttää erityisesti siitepölyallergisia.

Turun siitepölytiedotus ylläpitää Norkko-sivua ja tiedottaa siitepölytilanteesta sosiaalisen median kanavillaan. Jatkossa tiedottaminen niissä on satunnaista. Siitepölyennusteet laaditaan Turun yliopistossa, joka on seurannut ilman siitepölypitoisuuksia Suomessa vuodesta 1974 lähtien.

Vaikuta siitepölytiedotuksen tulevaisuuteen

Turun yliopiston siitepölytiedotus selvittää kyselyn avulla ihmisten toiveita siitepölytiedotuksesta. Tavoitteena on kehittää tiedotusta vastaamaan tulevaisuudessa entistä paremmin ihmisten tarpeisiin sekä varmistaa siitepölytiedotukselle riittävät resurssit.

Kysely on täysin anonyymi, ja vastaamiseen menee noin 10 minuuttia. Kysely on auki 6.1.2024 saakka.

Vastaa kyselyyn: https://link.webropolsurveys.com/S/E4A5333DF13AA9DC

Sivua päivitetty: 19.12.2023