Kannattaako astmaatikon käydä lääkärissä korona-aikana?

8.4.2020

Lääkäriin kannattaa ehdottomasti mennä koronapandemiasta huolimatta, jos astmaoireesi sitä vaatii tai sinulla on kontrolliaika. Näin suojaat keuhkojasi ja vältät tilanteen pahenemisen.

Moni epäröi nyt lääkäriin menoa koronatartunnan pelossa. Tarpeellisen hoidon tai kontrolliajan käyttämättä jättäminen on kuitenkin suurempi riski kuin terveysasemalla käyminen.  Kerro aikaa varatessasi, että sairastat astmaa, ja noudata paikan päällä henkilökunnan ohjeita.
 

Tunnista ja hoida astman pahenemisvaiheet

Hengitys vinkuu, yskittää, eikä vaan jaksa nousta portaita ilman taukoa, vaikka ennen se on sujunut puolijuoksua. Kyse on todennäköisesti astman pahenemisvaiheesta.

Jokaisella astmaa sairastavalla tulisi olla kirjallinen ohje pahenemisvaiheen oireiden hoitoon. Yleissääntö on, että normaali säännöllisesti käytettävä lääkeannosmäärä tulisi vähintäänkin tuplata, ja keuhkoputkia avaava lääke eli kohtauslääke ottaa käyttöön.

Lääkäriin tulee mennä, jos astman pahenemisvaiheen oireet eivät helpotu muutamassa päivässä.

Astmaa sairastavalle on tärkeää, että astma on mahdollisimman hyvässä hoitotasapainossa nyt koronapandemian aikana.  Lääkäriin on siis syytä mennä, jos astmaoireet sitä edellyttävät. Aikaa varatessa on hyvä mainita olevansa astmaatikko, eikä kyse ole hengitystieinfektiosta vaan astman pahenemisvaiheesta.
 

Kontrollikäynnit ovat tärkeä osa astman hoitoa

Astmaa sairastavan tulisi käydä kontrollikäynnillä kerran vuodessa. Kontrollissa on syytä käydä myös koronapandemian aikana. Näin lääkitys voidaan pitää oikealla tasolla oireisiin nähden.

Erityisesti, jos astma oireilee, lääkäriaika on hyvä varata. Huonossa hoitotasapainossa oleva astma voi pahentua niin, että edessä on päivystyskäynti.

Käytä lääkkeitäsi lääkärin määräämän ohjeen mukaan. Kortisonipohjaiset hengitettävät lääkkeet ovat turvallisia käyttää eivätkä vaikuta merkitsevästi vastustuskykyyn – älä lopeta niiden käyttöä siinä pelossa, että ne heikentäisivät vastustuskykyä.
 

Astmaepäily on syytä selvittää mahdollisimman pian

Niiden, joilla ei vielä ole astmadiagnoosia, mutta kuitenkin astmaan viittaavia oireita, kannattaa selvittää asia. Mitä aikaisemmin saadaan oireiden syy selville, sitä vähemmällä lääkityksellä selvitään. Astman varhaisella toteamisella oireet saadaan hallintaan, ja keuhkot ovat mahdollisimman hyvässä kunnossa myös koronapandemiaa ajatellen.

Astman yleisimpiä ensioireita ovat aamuyöllä oireileva yskä, keuhkojen limaisuus, hengityksen vinkuminen, hengenahdistus ja rasituksen sietokyvyn aleneminen. Kuume ei kuulu astmaan, se on merkki infektioista.
 

Yhteenveto – milloin astman vuoksi lääkäriin?

  • Mene lääkärin, jos astmaoireesi ovat pahentuneet eikä pahenemisvaiheen hoitoohjeet auta, esimerkiksi avaavaa lääkettä menee useasti yhden päivän aikana.
  • Vuosittainen kontrolliaika kuuluu astman hyvään hoitoon. Älä peru ennalta suunniteltua aikaasi.
  • Mene lääkäriin, jos epäilet astmaa – mitä nopeammin oireet saadaan haltuun, sen vähemmällä lääkemäärällä pärjäät.
  • Jos lääkärikäynti epäilyttää pandemian vuoksi, soita kyseiseen yksikköön. Aikaa varatessasi, ilmoita olevasi astmaatikko, jolla astmaoireet ovat pahentuneet.

Kokoamme sivuillemme tietoa koronaviruksen vaikutuksesta astmaa ja allergioita sairastaviin. Lue myös THL:n ajantasainen koronavirusseuranta ja ohjeistus kansalaisille.

Sivua päivitetty: 17.4.2020