Hengityssuojain ei sovi kaikille - käsihygienia ja turvavälit yhä tärkeitä

11.8.2020

Maskien ja hengityssuojaimien käyttö julkisilla paikoilla voi auttaa torjumaan koronavirusta. Kaikki eivät kuitenkaan voi käyttää maskeja perussairauden vuoksi.

Allergia-, iho- ja astmaliitto suosittelee hengityssuojainten tai maskien käyttöä julkisilla paikoilla koronaviruksen leviämisen ehkäisemiseksi, mutta muistuttaa, että kaikki eivät voi esimerkiksi sairautensa vuoksi käyttää suojainta. Sen vuoksi on tärkeää, että jokainen, jolle suojain sopii, käyttäisi sitä suojellakseen myös muita.

Hengityssuojainten tai maskien käyttö ei kuitenkaan korvaa muita koronaviruksen ehkäisykeinoja. Käsienpesu, yskimishygienia, turvavälit ja väkijoukkojen välttely ovat edelleen ensiarvoisen tärkeitä.

Asiantuntija Anne Vuorenmaa Allergia-, iho- ja astmaliitosta kertoo, että astmaa sairastavat saattavat kokea suojaimen aiheuttaman hengitysvastuksen niin suureksi, että he eivät pysty käyttämään suojainta. Kukaan muukaan tuskin kokee suojaimen käyttöä erityisen miellyttäväksi, mutta astmaatikoille se voi olla mukavuushaitan lisäksi terveysriski.

”Suojaimen käyttöön vaikuttaa olennaisesti sen käyttömukavuus. Suojaimet saattavat huurruttaa silmälasit, hengitys ja puhuminen vaikeutuu ja helteisenä päivänä olo tuntuu tukalalta. Sen vuoksi hengityssuojainten hankintaan kannattaa kiinnittää huomiota”, Vuorenmaa toteaa.
 

Valitse itsellesi sopiva maski

Anne Vuorenmaa kehottaa maskeja hankittaessa ottamaan huomioon niiden erilaiset ominaisuudet ja miettimään, mikä malli on omaan käyttöön paras mahdollinen.

Tarkempaa tietoa hengityssuojainten ominaisuuksista löydät Työterveyslaitoksen (TTL) tai Terveyden- ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) kotisivuilta.

Allergisen tai astmaa sairastavan on hyvä muistaa, että maskin kuitumateriaalissa voi olla ominaistuoksu. Kiinnitysnauhat ja suojaimet saattavat ärsyttää herkkää ihoa, vaikka kuminauhamateriaalit ovat suurimmaksi osaksi lateksittomia. Toisaalta metallinen nenäosa saattaa sisältää nikkeliä. Allergisia iho-oireita on havaittu aiheutuvan joidenkin maskien yläreunan pehmusteosasta.

Lisätietoja maskien materiaaleista kannattaa kysyä suoraan myyjältä tai valmistajalta. 
 

Maskien ja hengityssuojainten tehot vaihtelevat

Kaikentyyppisten maskien suojatehoon vaikuttaa niiden materiaali, istuvuus kasvoilla ja oikeanlainen käyttö. Suojainpakkauksesta tulisi löytyä aina CE-merkintä, suojainluokka ja käyttöohjeet. Suojaimia on saatavilla kolmea päätyyppiä.

Kangasmaski, kansanmaski, pisaramaski:

  • Teholtaan huonoin, mutta voi ehkäistä viruksen leviäimistä ja suojata kanssaihmisiä. Suoja ei ole kovin pitkäkestoinen.
  • Materiaalina paras on polyesteri, tiivisti kudottua kangasta. Suoralinjainen käytössä todettu paremmaksi kuin kuppimainen.
  • Pesu 60 asteessa, mieluummin 90 asteessa.

Suu-nenäsuojus, kirurginen maski, kirurginen leikkausmaski:

  • Suojaa kanssaihmisiä viruksen leviämiseltä, mutta ei käyttäjää. 3 eri luokkaa, joista 1 kansalaisille tarkoitettu.
  • Kumilenkit saattavat hiertää kasvojen ihoa. Malli, jossa kumilenkit menevät pään ympäri, on parempi, jos käyttää paljon.
  • Maskin tehoon vaikuttaa sen istuvuus kasvoille, reunoilta vuotava ilma heikentää suojaustehoa.

Hengityssuojain, hengityksensuojain, suodattava puolinaamari:

  • Turvallisin vaihtoehto, suojaa käyttäjää pisaroilta ja aerosoleilta. Oikeanlainen käyttö ja istuvuus tärkeä.
  • FFP 1 suodattaa pölyn, suodatuskyky n. 80%
  • FFP2  suodatuskyky n. 95%, jos tiiviisti kasvoilla
  • FFP3 suodatuskyky n. 98%, korkeimman luokan suoja
  • Venttiilitön ja venttiilillinen vaihtoehto. Venttiilitön versio suojaa itseä ja muita, mutta aiheuttaa hengitysvastusta, sopii vain lyhytaikaiseen käyttöön. Venttiilillinen malli helpottaa hengittämistä, mutta suojaa vain käyttäjää, sillä venttiilin kautta hiukkaset pääsevät ilmaan.

Näin käytät hengityssuojainta oikein

Pese tai desinfioi kädet ennen hengityssuojaimen laittamista

Laita suojain oikein päin: Yläreunassa metallinen vahvike, joka tulee nenän kohdalle. Kasvoja vasten tulevalla puolella laskokset ylöspäin. Yleensä väripuoli tulee ulospäin ja valkoinen puoli kasvoja vasten.

Asettele suojain huolellisesti: Kumilenkit korvien taakse, tai nauhaversiot solmitaan tiiviisti, jotta suojain pysyy valumatta kasvoilla. Nenävahvike painetaan nenää vasten. Varmista, että reunat ovat tiivisti kasvoja vasten. Maskin tulee peittää nenä ja suu, ei pelkkää suuta.

Älä koskettele suojainta käytön aikana tai siirrä sitä välillä otsalle tai leualle.  Käytettyä suojainta ei saa myöskään laittaa välillä laukkuun tai taskuun ja ottaa sitten uudestaan käyttöön

Jos suojain kostuu, vaihda se heti uuteen. Suojainta ei kannata käyttää yli tuntia. Suojaimet ovat kertakäyttöisiä, pestävät versiot pestään jokaisen käytön jälkeen.

Suojain riisutaan ottamalla kiinni korvalenkeistä takaa – älä koske maskin ulkopintaan. Suojainta ei saa käyttää molemmin puolin.
 

Juttua on päivitetty 18.8.2020.

Kokoamme sivuillemme tietoa koronaviruksen vaikutuksesta astmaa ja allergioita sairastaviin. Lue myös THL:n ajantasainen koronavirusseuranta ja ohjeistus kansalaisille.

Sivua päivitetty: 18.8.2020