Harvinaislääkkeiden saatavuudessa eroja Euroopassa

26.4.2018

Harvinaislääkkeiden saatavuudessa on eroja Euroopan maiden välillä, käy ilmi Itä-Suomen yliopistossa julkaistusta tutkimuksesta.

Harvinaislääkkeet ovat harvinaissairauksien hoitoon, ennaltaehkäisyyn tai diagnosointiin käytettäviä lääkkeitä.

Harvinaissairauksia sairastavat eivät aina saa tarvitsemiaan lääkkeitä käyttöönsä. Lääkkeiden saatavuuden esteinä voivat olla esimerkiksi se, että lääkkeitä ei tuoda markkinoille tai niiden kustannukset potilaalle tai yhteiskunnalle ovat korkeat.

Tutkimuksessa selvitettiin kymmenen avohoidossa käytettävän harvinaislääkkeen saatavuutta ja jakelukanavia 24 Euroopan maassa. Kymmenestä lääkkeestä oli saatavilla keskimäärin viisi. Suomessa kymmenestä valmisteesta oli saatavilla kuusi.  

Tutkimuksessa selvitettiin lisäksi, oliko maissa käytössä erityisesti harvinaislääkkeiden hinnoittelu- ja korvattavuuspäätöksiin liittyvää sääntelyä. Erityissääntelyä ei yleensä ollut, vaan harvinaislääkkeitä koskevat päätökset tehtiin samoin periaattein kuin muillakin lääkkeillä.

Suomessa valmisteet toimitettiin apteekeista ja potilaat maksoivat korvattavien lääkkeiden hinnasta osan itse. Osa valmisteista oli kuitenkin ei-korvattavia, jolloin kustannukset jäivät kokonaan potilaan maksettaviksi.

Sivua päivitetty: 26.4.2018