Biologisen lääkkeen reseptissä voi olla väärä voimassaoloaika

18.12.2023

Biologisia lääkkeitä käyttävien kannattaa uusia reseptinsä hyvissä ajoin. Vuoden 2023 aikana kirjoitetut biologisen lääkkeen reseptit tulee uusia vuoden sisällä siinäkin tapauksessa, vaikka reseptiin olisi kirjattu voimassaoloajaksi kaksi vuotta.

Vuoden 2023 alussa tuli voimaan asetusmuutos, jonka myötä kaikkien biologisten lääkkeiden reseptit ovat voimassa yhden vuoden. Tieto asetusmuutoksista on saavuttanut lääkärit viiveellä, eivätkä potilastietojärjestelmät ole olleet tilanteesta ajan tasalla. Tämän vuoksi osa biologisten lääkkeiden lääkemääräyksistä on edelleen kirjoitettu kahdeksi vuodeksi.

Potilaille on siis päätynyt reseptejä, joissa on väärä voimassaoloaika. Potilasohjeessa ja OmaKanta-palvelussa saattaa myös lukea, että lääke olisi voimassa kaksi vuotta, vaikka todellisuudessa voimassaoloaika umpeutuu jo 12 kuukauden päästä lääkkeen määräämispäivästä.  

Biologisia lääkkeitä on jonkin verran käytössä myös astmaa ja ihotauteja sairastavilla.

Biologinen lääke voidaan pian vaihtaa apteekissa edullisempaan vaihtoehtoon

Vuoden 2024 alussa voimaan tulevan lakimuutoksen myötä biologisten lääkkeiden lääkevaihto edullisempaan valmisteeseen voidaan toteuttaa jatkossa myös apteekissa. Käytännössä biologiset lääkkeet tulevat apteekissa toteutettavan vaihdon piiriin vaiheittain huhtikuun 2024 alusta alkaen.

Lääkevaihdon laajenemisella apteekkeihin halutaan tehostaa biosimilaarien käyttöönottoa ja hillitä lääkekorvauskustannusten kasvua. Alkuperäinen biologinen lääke ja sen kanssa samankaltainen lääke, eli biosimilaari, ovat yhtä tehokkaita ja yhtä turvallisia.

Lue asiasta lisää sosiaali- ja terveysministeriön tiedotteesta

Sivua päivitetty: 18.12.2023