Allergia-, iho- ja astmaliitto: Atooppinen ihottuma rasittaa kukkaroa

14.9.2023

Atooppisen ihottuman hoitaminen voi tulla kalliiksi sairastavalle. Allergia-, iho- ja astmaliitto toivoo 14.9. kansainvälisenä atopiapäivänä, että sairastavien taloudellista taakkaa kevennettäisiin osittamalla lääkkeiden vuosiomavastuu useammalle kuukaudelle.

Yli miljoonalla suomalaisella on jossakin elämänvaiheessa atooppisen ihottuman oireita. Vaikeaa atooppista ihottumaa sairastavia Suomessa on noin 25 000 ja keskivaikeaa atooppista ihottumaa sairastavia yli 46 000. Atooppisen ihottuman keskeinen oire on ihon voimakas, usein yöunta ja päivittäistä elämää haittaava kutina. Tyypillistä on myös ihon kuivuus ja hilseily, punoitus ja ihon rikkoutuminen.

Atooppisen ihottuman hoidon kulmakiviä on rasvaus perus- ja lääkevoiteella. Lisäksi voi olla käytössä valohoitoa sekä systeemistä lääkehoitoa. Erityisesti systeemiset lääkehoidot ovat kalliita. Jo yksi lääkekerta voi maksaa enemmän kuin on lääkkeiden vuosiomavastuu. Hoitojen lisäksi sairastavalle tulee kustannuksia lääkärillä käynnistä ja terveydenhuoltoon tehdyistä matkoista.

– Taloudellista taakkaa lisää se, että monella sairastavalla on atooppisen ihottuman lisäksi muita hoitoja vaativia sairauksia, huomauttaa allergia-, iho- ja astma-asiantuntija Katariina Ijäs.

Viime keväänä julkaistun rekisteritutkimuksen mukaan atooppisen ihottuman vaikeusasteen kasvaessa sen rinnalla esiintyy enemmän liitännäissairauksia kuten erilaisia infektioita, autoimmuunisairauksia, mielenterveysongelmia tai tuki- ja liikuntaelinsairauksia.

Sairastavan talous on tiukilla alkuvuodesta

Vuonna 2023 lääkkeiden vuosiomavastuu eli maksukatto on 592,16 euroa. Koska maksukatto nollautuu vuodenvaihteessa, on monen vaikeaa atooppista ihottumaa sairastavan varauduttava jo syksyllä tammikuussa tuleviin kuluihin. Tammikuussa apteekkiin kävellessä tilillä on oltava 592,16 euroa, jotta saa hankittua ihonsa hoitoon tarvittavat lääkkeet.

– Lääkkeiden maksukaton omavastuu on liian korkea erityisesti heille, jotka joutuvat käyttämään kalliita lääkkeitä, kertoo erityisasiantuntija, sosiaalityöntekijä Risto Heikkinen.

Allergia-, iho- ja astmaliitto ehdottaa muiden sosiaali- ja terveysalan järjestöjen ja kattojärjestö SOSTEn tavoin, että lääkkeiden maksukatto tulisi osittaa useammalle kuukaudelle.

– Asiakasmaksulain uudistamista pitää jatkaa. Pitkäaikaissairastamisesta aiheutuvat kustannukset yksilölle ovat Suomessa kohtuuttomia. Vaikka maksukattojen uudistaminen on tärkeä asia, tarvitaan kokonaisvaltaisempaa asiakasmaksujärjestelmän uudistamista, Heikkinen toteaa.

Lisätietoja

Asiantuntija, allergia, iho ja astma, Katariina Ijäs, Allergia-, iho- ja astmaliitto, puh. 040 188 1540, katariina.ijas@allergia.fi

Erityisasiantuntija, sosiaalityöntekijä Risto Heikkinen, Allergia-, iho- ja astmaliitto, puh. 045 114 4459, risto.heikkinen@allergia.fi    

Atooppinen ihottuma

Suomalainen rekisteritutkimus atooppisesta ihottumasta

Atopiapäivä

Sivua päivitetty: 14.9.2023