Allergia- ja astmaliitto: Ravintolaruoan allergiamerkintöjä edelleen selkiytettävä

18.5.2015

Uuden asetuksen mukaan ravintoloiden on ilmoitettava asiakkailleen ruoan sisältämistä yleisistä allergeeneistä. Allergia- ja astmaliiton mukaan allergisten eduksi tarkoitettu merkintä on herättänyt myös hämmennystä.

Allergia- ja astmaliiton saaman palautteen mukaan ainakin osa kahviloista tai ravintoloista on hoitanut allergeeneihin liittyvän ilmoitusvelvollisuuden siten, että ruoan yhteydessä on A-merkintä ja pyyntö tiedustella asiasta tarkemmin henkilökunnalta.

- Allergisen asiakkaan kannalta olisi todella hyvä, jos yleisesti allergiaa aiheuttavasta ainesosasta olisi tieto ruoan yhteydessä. Pelkkä A-merkintä on riittämätön erityisesti silloin, jos henkilö on vakavasti allerginen. Merkintähän voi viitata moneen eri allergeeniin, esimerkiksi äyriäisiin, kananmunaan tai gluteenia sisältäviin viljatuotteisiin, toteaa allergianeuvoja Marjo Tähtinen Allergia- ja astmaliitosta.

- Lisätietojen selvittely henkilökunnalta voi tuntua harmilliselta, kun itsellä on kiire ja ravintola on ruuhkainen. Toisaalta aremmille asiakkaille erikseen kysely voi tuntua jopa kiusalliselta. Esimerkiksi nuorilla voi olla kynnys alkaa kysyä ruokien sisällöistä, Marjo Tähtinen pohtii.

Allergia- ja astmaliitto painottaa kuitenkin olevansa tyytyväinen siihen, että pakkaamattomien elintarvikkeiden allergiaa ja intoleransseja aiheuttavat ainesosat pitää kertoa asiakkaille. Asetuksen mukaan tiedot voi antaa asiakkaalle kirjallisesti tai suullisesti.

- Yleinen allergiamerkintä ja kehotus tiedustella tarkemmin henkilökunnalta on askel parempaan suuntaan. Monet kahvilat ja ravintolat myös ylittävät asetuksen vaatimukset ja ilmoittavat yksittäisistä allergiaa aiheuttavista ainesosista kirjallisesti ruoan yhteydessä. Sitä toivomme malliksi myös niille palvelun tarjoajille, jotka ovat nyt ottaneet A-merkinnän ja lisäkysymyspyynnön käyttöön, Marjo Tähtinen Allergia- ja astmaliitosta toteaa.

Ilmoitettavat ruoan allergiaa aiheuttavat ainesosat
Allergisoivia ruoka-aineita ja tuotteita, joista kuluttajalle on ilmoitettava, ovat gluteenia sisältävät viljat, äyriäiset, munat, kalat, maapähkinät, soijapavut, maito, pähkinät ja mantelit, selleri, sinappi, seesaminsiemenet, rikkidioksidi ja sulfiitit, lupiinit sekä nilviäiset. Samoista yliherkkyyksiä aiheuttavista ruoka-aineista on ilmoitettava myös elintarvikepakkauksissa.

Maa- ja metsätalousministeriön asetus elintarviketietojen antamisesta kuluttajille tuli voimaan 1.4.2015.

Lisätietoja toimituksille
Allergianeuvoja Marjo Tähtinen, p. 040 1522 024
Koulutuspäällikkö, allergianeuvoja Anne Vuorenmaa, p. 040 558 3714
Tiedottaja Elina Demir, p. 040 544 9728, tiedotus@allergia.fi
1.4.2015 voimaan tullut asetus: http://www.finlex.fi/fi/laki/alkup/2014/20140834

 

 

Sivua päivitetty: 18.5.2015