Aikainen allergiakausi on yllättänyt monet

24.4.2020

Tänä keväänä Allergia-, iho- ja astmaliiton neuvontaan on tullut jonkin verran tavallista enemmän siitepölyallergioita koskevia yhteydenottoja.

Siitepölykausi alkoi normaalia aikaisemmin, mutta toisaalta mittauksissa siitepölymääriä on havaittu jopa poikkeuksellisen vähän.

- Aikainen allergiakausi on varmaankin yllättänyt monet. Runsaat yhteydenotot voivat selittyä myös sillä, että koivuallergiset voivat saada oireita myös lepän siitepölystä, koska nämä lehtipuiden siitepölyjen allergeenit ovat samankaltaisia, arvelee asiantuntija Kaisa Toikko.

Lepän kukinta aloittaa perinteisesti siitepölykauden. Etelä-Suomessa se alkaa jo olla ohi, mutta pohjoisessa leppä kukkii vielä. Etelässä koivu aloittelee kukintaansa. Luonnonvarakeskuksen norkkolaskentojen perusteella myös koivun kukinnasta odotetaan tänä vuonna tavanomaista heikompaa.

Lepän siitepölyä osassa maata ennätyksellisen vähän

Allergia-, iho- ja astmaliiton tutkimusyksikössä Etelä-Karjalan Allergia- ja Ympäristöinstituutissa on havaittu lepän siitepölyä vähemmän kuin kertaakaan 2000-luvulla. Ero edelliseen kevääseen on huima. Koko kukintakauden aikana mitattiin vähemmän leppäpölyä kuin edellisvuonna pelkästään kukinnan huippupäivänä.

Runsaan siitepölypitoisuuden päiviä, jolloin ilmassa on vähintään 100 siitepölyhiukkasta ilmakuutiossa, ei ollut tänä keväänä lainkaan. Vastaavat vuodet ovat olleet harvassa. Vähiin jäivät myös päivät, jolloin siitepölyä oli ilmassa ylipäätään. Siitepölyisiä päiviä oli 17, kun niitä keskivertokeväänä on 42.

Sivua päivitetty: 24.4.2020