Hiusvärit

Hiusvärien allergisoivat vaikutukset ovat yksilöllisiä. Toisille hiusvärit eivät aiheuta oireita, mutta pahimmillaan hiusväreistä voi saada hengenvaarallisen allergisen reaktion.

Hiusten värjäämistä ei suositella alle 16-vuotiaille. Nuorena aloitettu hiusten värjääminen lisää herkistymisen ja allergisoitumisen riskiä.

Hiusvärien kemikaalit voivat imeytyä hiuspohjaan ja sitä kautta edelleen elimistöön. Euroopan komissio on nimennyt 106 yhdistettä, joiden käyttö tietyin pitoisuusrajoituksin on sallittu hiusvärivalmisteissa. Euroopassa synteettisten hiusvärivalmisteiden turvallisuutta valvotaan Euroopan kosmetiikkalainsäädännöllä.

Hiusväripakkausten ainesosaluettelossa eli INCI-listassa on koottuna hiusvärivalmisteen sisältämät ainesosat. Ainesosaluettelo on hyvä tarkistaa erityisesti, jos tietää herkistyneensä jollekin sen sisältämälle ainesosalle.

Hapetettavat hiusvärit

Hapetettavat hiusvärit ovat yleisimmin käytettyjä hiusvärejä. Hapetettaviin värivalmisteisiin kuuluvat kevytvärit ja kestovärit, jotka koostuvat hapettavasta aineesta ja värivalmisteesta. Osa hapetettavien hiusvärien kemikaaleista on herkistäviä ja allergisoivia. Yleisimmin hiusväriallergiaa aiheuttavat fenyleenidiamiinit, kuten p-fenyleenidiamiini (PPD) ja sen johdannaiset.

Hiusvärien yleisimpiä voimakkaita herkistäviä kemikaaleja ovat:

  • p-fenyleenidiamiini (INCI: p-Phenylenediamine)
  • tolueeni-2,5-diamiini (INCI: Toluene-2,5-Diamine)
  • 2-nitro-p-fenyleenidiamiini (INCI: 2-Nitro-p-Phenylenediamine)
  • 4-amino-2-hydroksitolueeni (INCI: 4-amino-2-hydroxytoluene)
  • p-aminofenoli (INCI: p-Aminophenol)
  • m-aminofenoli (INCI: m-Aminophenol)
  • resorsinoli (INCI: Resorcinol)

Valtaosa kestoväreistä sisältää PPD:tä, joka imeytyy ihon kautta verenkiertoon ja voi aiheuttaa allergisia oireita. Värjäys voi aiheuttaa kutinaa ja turvotusta päänahassa. Voimakas allerginen reaktio voi ilmetä myös silmien muurautumisena umpeen, hengitysvaikeuksina ja rytmihäiriöinä.

Hapetettavat hiusvärit vaativat hapettuvan aineen lisäksi emäksen, kuten ammoniakin ja/tai etanoliamiinin. Korkeina pitoisuuksina ammoniakki saattaa ärsyttää ihoa ja etanoliamiini allergisoida. Molemmille on määritelty enimmäispitoisuusrajoitukset.

Suoravärit

Suoraväreillä voidaan parantaa jo värjätyn hiuksen sävyä tai kirkastaa värjäämättömän hiuksen luonnollista väriä. Suoravärit kestävät hiuksessa muutaman pesun ajan. Suoraväreissä ei käytetä hapetinta eivätkä ne muuta hiuksen omaa pigmenttiä.

Suoraväreihin kuuluvat kasvivärit, tilapäisvärit, värihuuhtelut ja metallivärit. Suoravärivalmisteissa voidaan käyttää mm. atsovärejä, joille on määritelty enimmäispitoisuusrajoitukset.

Yleisimpiä kasveja kasviväreissä ovat henna, indigo, cassia ja kamomilla. Kasvivärien suosio on lisääntynyt viime aikoina, sillä niiden ajatellaan olevan synteettisiä hiusvärejä turvallisempia. Silti myös kasviperäisissä väriaineissa piilee allergian riski. Kasviväreissä voi lisäksi olla synteettisiä värejä.

Luonnonhenna on valmistettu Lawsonia Inermis-kasvista. Luonnonhennan aiheuttamat kosketusallergiat ovat harvinaisia ja sitä voidaan pitää suhteellisen turvallisena väriaineena. Synteettinen Lawsone voi aiheuttaa herkistymistä ja viivästynyttä kosketusallergiaa.

Kasvivärin INCI-listassa Lawsone viittaa synteettiseen valmisteeseen, kun taas Lawsonia Inermis tarkoittaa luonnonhennaa. Muokatut tummat hennavärit, esimerkiksi ns. ”musta henna” sisältävät PPD:tä, joka on voimakas allergisoiva ja herkistävä ainesosa. Muutkin kasvivärit voivat sisältää PPD:tä tai sen johdannaisia. Mustan hennatatuoinnin ottaneelle ei suositella hiustenvärjäystä. 

Vaalentavat hiusvalmisteet

Vaalentavissa valmisteissa käytetään vetyperoksidia ja persulfaatteja vaalennusaineina ja hapettavina aineina. Vaalennusaineet eivät allergisoi niin herkästi kuin esimerkiksi PPD. Ne voivat kuitenkin polttaa ihoa eikä niitä saa levittää suoraan iholle.