Mitä tietoa etsit?

Hiusvärien koostumus

Kesto- ja kevytvärit sisältävät hapettavia ainesosia. Suora- ja kasvivärit värjäävät ilman hapettavaa ainesosaa, ja tästä syystä väri on hellävaraisempi mutta ei yhtä kestävä kuin kevyt- ja kestoväreissä.

Kesto- ja kevytvärit

Hapetettavat hiusvärit koostuvat hapettavasta aineesta, tyypillisesti vetyperoksidista, ja värin esiasteesta. Kevyt- ja kestovärit kuuluvat hapetettaviin hiusväreihin.

Kevytväri jää hiuksen pintakerrokseen, ja se haalistuu asteittain pesujen myötä pois. Sen sijaan kestoväri tunkeutuu hiuksen pintakerroksen läpi syvälle hiuskuituun, eikä lähde pesujen myötä pois. Uudelleen värjäämistä kuitenkin tarvitaan peittämään juurikasvu. Hapettava hiusväri sisältää ainakin kaksi ainesosaa, jotka tulee sekoittaa juuri ennen käyttöönottoa.

Kestovärjäyksessä emäksinen ainesosa avaa hiuksen uloimman kerroksen, jolloin värin esiaste ja hapettavat ainesosat pääsevät tunkeutumaan hiuskuituun. Värin esiasteet ovat pieniä molekyylejä, jotka pääsevät helposti hiuksen sisälle. Hiuskuidun sisällä värin esiaste alkaa reagoimaan hapettavan ainesosan kanssa, joka on sekoitettu värin esiasteen kanssa juuri ennen käyttöönottoa. Tällöin muodostuu suuria värillisiä molekyylejä, jotka eivät enää mahdu ulos hiuskuidusta. Tämä värin kehittyminen vaatii, että levitettävä seos jätetään joksikin aikaa vaikuttamaan hiuksiin.

Suora- ja kasvivärit

Suoraväreissä ja kasviväreissä värjäys tapahtuu ilman hapettavaa ainesosaa, ja tästä syystä väri ei ole yhtä kestävä kuin kevyt- ja kestoväreissä. Värjäys sisältää kuitenkin yleensä vähemmän voimakkaita tai herkistäviä ainesosia.  Väriaine jää hiuksen pinnalle, ja haalistuu pesujen mukana pois.

Kasvivärit ovat kasvien väriaineista valmistettuja hiusvärejä. Tyypillisiä kasvivärejä ovat henna (Lawsonia Inermis, 2-hydroksi-1,4-naftokinoni), indigo (Indigofera Tinctoria), cassia (Cassia Obovate) ja kamomilla (Matricaria Chamomilla, Anthemis Nobilis).

Sivua päivitetty: 9.12.2020