Päiväkodit

Päiväkodit

Valtakunnalliset varhaiskasvatuksen luontokyselyt

Keväällä 2014 instituutti toteutti yhdessä Lastentarhanopettajaliiton kanssa valtakunnallisen varhaiskasvatuskyselyn. Sen tavoitteena oli profiloida suomalaiset päiväkodit luontosuhteen ja ”-altistuksen” perusteella: Minkälaiset puitteet luonto antaa päiväkodille? Miten lähiympäristöä nykyisin hyödynnetään päiväkotitoiminnassa? Miten erilaisiin luontotoimintoihin suhtaudutaan?

Kyselyyn saatiin vastaus noin joka viidennestä päiväkodista (768). Tulosten perusteella lähes 80 % päiväkodeista sijoittui niin, että niiden lähistöltä löytyi ”riittävästi” luonnonympäristöä – metsää, niittyä, kallioita, joutomaata ja puistoa, jossa maata ei ole peitetty hiekalla tai asfaltilla. Lähimpänä oli yleensä metsä tai puisto. Vähintään puolet päiväkodeista löysi tällaisen ympäristön 200-300 metrin säteeltä.

Vaikka metsään tai muuhun luonnonympäristöön siirtyminen arvioitiin yleensä helpoksi, joka kolmannessa päiväkodissa siirtymistä vaikeutti tarvittavan henkilöstön riittämättömyys tai kielteiset asenteet. Turvallisuusmääräykset ja vastuukysymykset nousivat myös usein esiin. Entä jos sattuu jotakin? Matkan pituus tai vaikeus, sopivan luontoympäristön puuttuminen, heikko pukeutuminen ja muut käytännön hankaluudet kuten koirankakkainen metsä pitävät harmittavan usein päiväkotilaiset pois luonnosta.

Päiväkotien luontotoiminnalle ei ole eikä sille tarvita virallista määritelmää – luontoon saa ja voi mennä jokainen! Kyselyn perusteella 16 prosentissa päiväkodeista on nykyisin luontoryhmä ja/tai ohjattua luontotoimintaa. ”Jotakin sinne päin” mainittiin lisäksi joka neljännessä päiväkodissa (24 %). Keskimäärin luontotoiminnassa oli mukana päiväkotia kohti 39 lasta kattaen noin puolet hoidossa olevista lapsista. Toki muutkin päiväkotilapset ovat usein luonnossa. Erilaiset retket ja luonnonmateriaalien keruu ovat yleisimpiä luontotoiminnan muotoja. Ne ovat arkea yhdeksässä päiväkodissa kymmenestä. Myös leikit luonnossa olivat mukana kolmessa neljästä.

Keskimäärin päiväkodista löytyi kaksi luontokoulutuksessa ollutta henkilöä. Vaikka henkilökunnan mahdollisuuksia osallistua koulutuksiin pidettiin hyvänä, joka neljäs totesi tehneensä tai tekevänsä sitä omalla ajalla tai omin kustannuksin. Tässä kunnilla on selvästi parantamisen varaa, sillä luontotoimintaan sijoitettu euro tulee vuosien saatossa moninkertaisena takaisin.

Kysely Suomen päiväkotien luontosuhteesta valmistui tammikuussa 2015 yhteistyössä Lastentarhanopettajaliiton kanssa. Voit ladata raportin tästä linkistä (pdf 2.2 Mt).

Uusi luontokysely vuonna 2023

Kysely uusittiin syksyllä 2023. Kysymyksien määrä oli vähän pienempi, mutta muuten toteutus ja sanamuodot oli säilytetty samoina, jotta tuloksia voitiin luotettavasti verrata keskenään.

Erot vuosina 2014 ja 2023 toteutettujen kyselyiden välillä olivat pieniä, mutta useamman kysymyksen samansuuntaiset vastaukset osoittivat joitain muutoksia tapahtuneen. Luontotoiminta oli pääosin lisääntynyt, mutta päiväkotien pihat ja sisätilat ovat muuttuneet luonnottomampaan suuntaan. Henkilökunnan asenteissa on vielä parantamisen varaa, vaikka useimmat vastaajista ymmärtävät lähiluonnon voimavarana ja sen mahdollisuudet monipuolisen toiminnan lähteenä, vaikka siihen ei olisi erityistä koulutusta saanutkaan. Kirjallisia vastauksia lukiessa huomaa kuinka erilaisissa ympäristöissä päiväkodit toimivat. Monella luontopaikka on lähellä, toisissa matka olisi tehtävä linja-autolla tai lähimetsässä vaarana ovat roskat, risukot ja metsään heitetyt neulat.

Voit ladata vuoden 2023 raportin tästä linkistä (pdf 2.3 Mt).

Luonto lähelle ja terveydeksi!

Väestöviestintähankkeen toisessa vaiheessa (2014-2015) painopiste on siirtynyt sähköisestä mediasta konkreettisten työkalujen kehittämiseen ja jalkauttamiseen väestön allergiaterveyden vahvistamiseksi.

Syksyllä 2013 Lastentarhanopettajaliitto, Etelä-Karjalan Allergia- ja Ympäristöinstituutti sekä Allergiaohjelman väestöviestintähanke sopivat varhaiskasvatuksen yhteistyöhankkeesta ”Luonto lähelle ja terveydeksi!”. Sen tavoitteena on yksinkertaisesti kasvattaa paremmin luonnossa viihtyviä terveempiä lapsia! Terveyttä ja immuunipuolustusta vahvistava elämäntapa ei ole rakettitiedettä, vaan käytännössä jokaisen ulottuvilla.

Pilottivaiheessa Karhuvuoren ja Kanavansuun päiväkodeissa Lappeenrannassa haetaan terveysperustein luontoajatuksille ja -toiminnoille käytännössä kokeiltuja malleja. Lapset kulkevat metsissä ja retkiä tehdään myös kauemmas, linnunpöntöt, terraariot ja perhosbaarit tuovat puolestaan luonnon päiväkotien pihoille. Kaikessa yksinkertaisuudessaan luonnossa liikkumisesta ja luonnosta on tarkoitus tehdä luonteva osa päiväkotien arkea. Pilottitoiminnan vertailukohdan muodostavat neljä muuta päiväkotia Lappeenrannan keskustasta, reuna-alueilta ja maaseutuvaltaisesta lähikunnasta. Kaikkiaan kuudessa päiväkodissa on noin 600 lasta.

Lasten vanhemmille huhtikuussa 2014 tehdyn taustakyselyn mukaan allergiset lapset eivät ole enää vähemmistö vaan enemmistö (54 %). Ihottumaa tai nuhaoireita oli noin joka kolmannella ja astmaa sairasti 9 %. Joka viidennen kotona tupakoitiin, mutta vanhempien mukaan yksikään lapsi ei altistunut sisätiloissa tupakansavulle, ainakaan säännöllisesti. Edeltävän vuoden aikana antibioottikuurilla oli ollut joka toinen ja keskimäärin lapsille oli kertynyt yksi sairauspäivä kuukaudessa.

Luonto on edelleen suomalaisia lähellä. Yhdeksän kymmenestä lapsesta käy siellä vanhempiensa mukana. Yleisintä oli retkeily metsässä ja marjastus, mutta veneily ja kalastus kuuluvat myös monen kesänviettoon. Suurin osa lapsista leikki pihapiirin ulkopuolella melkein päivittäin ja joka toinen vietti perheen omalla kesämökillä tai -paikalla pari viikkoa vuodessa. Yllättäen joka neljännellä oli vielä mahdollisuus olla reilu viikko maaseudullakin, mutta vain muutama oli enää säännöllisessä kontaktissa maatilan eläimiin.

Allergiaohjelman viestintää vielä tarvitaan, sillä mikrobien merkitys immuunipuolustukselle tunnetaan huonosti, bakteereja lähinnä kammotaan ja suurpetoriskejä korostavaa mediakuvaa ei epäillä. Ilahduttavaa oli kuitenkin se, että kaksi kolmesta vanhemmasta oli täysin eri mieltä väittämästä ”Päiväkodissa olisi parempi keskittyä mielekkäämpään toimintaan kuin luonnossa puuhasteluun”!

Sivua päivitetty: 1.12.2023