Tule mukaan liikuttajaksi!

Onko luonto ja liikunta lähellä sydäntäsi? Kaipaatko retkiseuraa itsellesi tai haluatko innostaa myös muita liikkumaan luonnossa? Ryhdy vapaaehtoiseksi liikuttajaksi Allergia-, Iho- ja Astmaliiton jäsenyhdistyksiin.

Liikuttaja-toiminta on yksi tapa tehdä vapaaehtoistyötä Allergia-, iho- ja astmaliitossa. Vapaaehtoinen liikuttaja järjestää matalan kynnyksen liikuntatapahtumia, esimerkiksi liikunnallisia vertaistreffejä. Tapahtumat voivat olla isoja tai pieniä, säännöllisiä tai kertaluontoisia – liikuttaja itse päättää millaista toimintaa hän järjestää. Tavoitteena on tarjota allergiaa, astmaa ja ihon tauteja sairastaville tilaisuus liikkua lähiluonnossa ja samalla kohdata vertaisia.

Liikuttajana voi toimia kuka tahansa vapaaehtoistyöstä kiinnostunut. Aikaisempaa kokemusta ei tarvita. Toimintaan ei tarvitse sitoutua, mutta toiveena on, että liikuttaja järjestäisi useamman, esimerkiksi 3–5 liikuntatapahtumaa. Liikuttajana voi toimia niin kauan kuin se hyvältä tuntuu.

Liikuttajan järjestämät tapahtumat tai vertaistreffit ovat Allergia-, iho- ja astmaliiton alaisia, mutta käytännön järjestelyistä vastaa liikuttaja itse. Apua tapahtumien ideointiin ja käytännön toteutukseen saa jäsenyhdistyksistä ja liitosta. Toiminnan on hyvä olla mahdollisimman avointa ja edullista – sellaista, johon kaikkien, myös muiden kuin nykyisten jäsenten, on helppo tulla mukaan.

Liikuttajaksi voi ryhtyä ottamalla yhteyttä hankekoordinaattoriin tai suoraan jäsenyhdistykseen. Ilmoita myös järjestämäsi luontoliikkujat-tapahtumat tai liikunnalliset vertaistreffit osoitteeseen paula.lehtomaki (a) allergia.fi. Liikuttajana saat käyttöösi luontoliikkujat-otsanauhan.

Liikuttajatoiminta pähkinänkuoressa:

  • Yksi vapaaehtoistoiminnan muoto Allergia-, iho- ja astmaliitossa.
  • Liikuttaja voi järjestää liikunnallisia vertaistreffejä, mutta myös muunlaisia luontoliikuntatapahtumia tai retkiä.
  • Liikuttaja toteuttaa tapahtumat, mutta apua saa liitosta ja jäsenyhdistyksistä mm. suunnitteluun ja tapahtumien markkinointiin.
  • Toiminnan lähtökohtana on avoimuus, paikallisuus, edullisuus, vertaisuus ja myönteiset liikuntakokemukset.
  • Liikuttajan ei tarvitse sitoutua pitkäksi aikaa, mutta toiveena on, että liikuttaja järjestäisi useamman tapahtuman.

Lataa opas liikuttajana toimimiseen (pdf)

Jos haluat oppaan painettuna versiona, ole yhteydessä hankekoordinaattoriin paula.lehtomaki (a) allergia.fi.

Katso Ryhdy liikuttajaksi -video

 

Pikaopas aloitukseen

1) Ota yhteyttä

Haluatko ryhtyä liikuttajaksi? Ota yhteyttä Luontoliikkujat-hankekoordinaattoriin tai lähimpään yhdistykseen. Pohdiskele alustavat suuntaviivat sille, millaista toimintaa haluaisit järjestää sekä missä ja milloin se toteutettaisiin. Voit myös miettiä, kuinka usein ja kuinka kauan olisit valmis toimimaan liikuttajana.

Voit liittyä liiton vertaistoimijoiden Facebook-ryhmään. Saat tukea ja vinkkejä liikunnallisten vertaistreffien järjestämiseen. Tilaa myös Luontoliikkujat-uutiskirjeen paula.lehtomaki (a) allergia.fi ja pysyt kartalla hankkeen ajankohtaisista asioista.

2) Suunnittelu ja markkinoi

Tutustu tarjolla olevaan materiaaliin ja mieti tarkemmin tapahtuman konsepti. Haluatko olla isomman tapahtuman järjestäjä vai haluatko ennemminkin kavereita uimaan tai pyöräretkelle? Voisiko toiminta olla säännöllistä vai kiinnostaako sinua järjestää vain yksittäinen tapahtuma? Ideoi vapaasti. Luontoliikuntamahdollisuuksia on runsaasti ja saat järjestää juuri sellaisen liikuntatapahtuman kuin itse haluat. Suosi kuitenkin edullisia vaihtoehtoja, joihin eri-ikäisten ja erilaisista liikuntataustoista tulevien olisi helppo osallistua.

Sovi tapahtuman järjestämisestä jäsenyhdistyksen kanssa ja päättäkää samalla työnjaosta. Päävastuu tapahtuman järjestämisestä on liikuttajalla, mutta jäsenyhdistys tai liiton työntekijä voivat auttaa mm. ideoinnissa ja tapahtumasta viestimisessä.

Tapahtumaa kannattaa mainostaa laajasti monissa eri paikoissa. Paikallinen yhdistys tai liiton työntekijä voivat auttaa tavoittamaan jäsenet suoraan sähköpostilla. Hyödynnä mm. liiton tapahtumakalenteri, yhdistyksen internettisivut, paikalliset someryhmät ja puskaradio. Muista myös omat kontaktisi ja perinteiset viestintäkanavat.

3) Valmistele ja toteuta.

Mieti millaista ennakkoinformaatiota osallistujat tarvitsevat ja millaisia ennakkovalmisteluita sinun pitää tehdä. Suunnittele tapahtuman kulku myös osallistujan näkökulmasta. Hoida tarvittavat lupa-asiat kuntoon – pienissä tapahtumissa niitä ei yleensä ole – ja hanki tarvittava välineistö toiminnan toteuttamiseksi.

Ole ajoissa paikalla ottamassa osallistujia vastaan. On tärkeää, että ihmiset tuntevat itsensä tervetulleeksi, vaikka eivät tuntisi ennakkoon muita osallistujia. Pidä ohjakset käsissäsi ja huolehdi, että tapahtuma sujuu suunnitellusti ja sovitussa aikataulusta. Muista olla joustava – tapahtuma tehdään yhdessä osallistujien kanssa ja harvoin kaikki sujuu täysin suunnitelmien mukaan. Nauttikaa liikunnasta, vaihtakaa ajatuksia ja sopikaa lopuksi toiminnan jatkosta.

Lisää vinkkejä tapahtuman suunnitteluun löytyy täältä

Ota yhteyttä ja ilmoita liikunnalliset vertaistreffit

Luontoliikkujat -hankekoordinaattori:

Paula Lehtomäki, paula.lehtomaki (a) allergia.fi, puh. 045 676 2328

 

Järjestössämme ja jäsenyhdistyksissämme on tarjolla myös monenlaista muuta vapaaehtoistoimintaa. Lisätietoja vaihtoehtoista löydät täältä.

Tervetuloa mukaan toiminaan!

 
 
 

Sivua päivitetty: 9.6.2020