Palovammat ja liikunta

Liikunta ja liikkuminen arjessa on tärkeää kaikille, myös palovamman kokeneille henkilöille. Monia liikuntalajeja pystyy palovammakuntoutuksen jälkeen harrastamaan sovelletusti ja esimerkiksi vaatevalinnoilla voi helpottaa liikkumista.

Palovamman aiheuttamia haasteita ja ratkaisukeinoja liikkumiseen

Palovammat voivat aiheuttaa useita erilaisia haasteita liikkumiseen. Palovamma-arven kireys saattaa jäykistää liikeratoja ja kehon käyttöä, mikä voi vaikeuttaa liikkumista. Arpi tai iho itsessään ei välttämättä kestä mekaanista rasitusta samalla tavalla kuin terve iho. Palovamman kokeneet välttävät usein liikuntamuotoja, joissa ihon vahingoittuminen on mahdollista. Esimerkiksi kävely ja pyöräily voivat olla hankalia, jos nivustaipeissa tai reisissä on arpia.

Usein arven kypsymisen myötä iho kestää paremmin, kun se pehmenee ja sen joustavuus paranee. Hyvät vaatteet ja materiaalit voivat helpottaa entisestään liikkumista. Tärkeää on, että vaatteissa ei ole hankaavia saumoja, jotka ärsyttäisivät ihoa. Esimerkiksi pyöräilyssä voi ehkäistä sisäreisien ihon hankautumista toisiinsa käyttämällä tiukkoja pyöräilyshortseja.

Useat palovamman kokeneet henkilöt kokevat haasteena ihonsiirrealueen palelemisen. Hyvä vaatetus ja materiaalit, kuten kerrospukeutuminen, luonnonmateriaalit ja villa, voivat auttaa paleluun. Esimerkiksi käsineistä voi valita erikoispaksut toppahanskat tai lämpökäsineet, joissa akku tai patteri tuottaa lämpöä.

Myös lämmönsäätelyssä voi olla ongelmia, kun ihonsiirrealueet eivät hikoile. Lisäksi hikoilu voi tuntua epämiellyttävältä, koska kehon lämpötilan säätely on muuttunut. Hikoilu voi myös aiheuttaa kutinaa ihonsiirrealueilla. Apuna kutinaan ja ihon kireyden tunteeseen voi kokeilla säännöllistä rasvausta, jonka yhteydessä ihoa voi hieroa reippaasti. Hieronta voi tuoda pehmeyden ja joustavuuden tunnetta iholle. Lisäksi kannattaa kokeilla kutinan ehkäisemiseksi ja hien tunteen vähentämiseksi löysiä liikuntavaatteita.

Osa kokee näkyvän vamman haittaavan joidenkin liikuntamuotojen harrastamista. Tällaisia voivat olla esim. vesiliikuntamuodot. Vesiliikuntaan voi valita kuitenkin peittävämmän uimapuvun. Uinti ja vesijumppa ovat monien palovamman kokeneiden mielestä miellyttäviä liikuntamuotoja, sillä vesi voi pehmentää arven kireyden tunnetta. Vesiliikunnassa tulee kuitenkin huomioida, että iho on ehjä ja uinnin jälkeen iho on mahdollista rasvata perusteellisesti kuivumisen ja kireyden estämiseksi.

Palovammasta tai rajoituksista huolimatta on tärkeää kokeilla erilaisia liikuntalajeja ja olla niiden lisäksi arjessa aktiivinen. Tärkeintä on, ettei ajattele vammautumisen estävän liikkumista. Sen sijaan kannattaa kokeilla rohkeasti eri liikkumismuotoja ja käyttää tarvittaessa ammattilaisia apuna sopivan liikkumistavan valinnassa.

Fysioterapeutti Katja Repetti ja TtM Marianna Suonpää.

Sivua päivitetty: 9.2.2023