Aurinko ja iho

Aurinko ja iho

Auringosta tulevalla säteilyllä on sekä hyödyllisiä että haitallisia vaikutuksia.

Haitallisten vaikutusten vuoksi tulee aurinkoa osata ottaa niin, että sen hyvistä vaikutuksista voi turvallisesti nauttia. Tietyissä ihosairauksissa voi auringon valo pahentaa oireita, ja joillakin lääkkeillä on haittavaikutuksia yhdessä auringon valon kanssa. Iän myötä kertyneestä säteilymäärästä ja ihon palamisesta voi seurata valovaurioita, ja riski saada vaarallisia ihomuutoksia kasvaa. Ihosyöpien määrästä voidaan estää arviolta 95 prosenttia suojautumalla auringolta oikein. Omien luomien ja ihon tarkkailu on hyvä aloittaa jo nuorena.
 
Auringon valo vaikuttaa mielialaa piristävästi ja sitä tarvitaan D-vitamiinin muodostumiseen elimistössä. Joissakin ihosairauksissa kuten atooppisessa ekseemassa ja psoriasiksessa ihottuman hoidossa käytetään valohoitoja, koska UV-säteily vähentää kutinaa, punoitusta ja muita tulehdusoireita ihossa.
 
Auringosta voi nauttia turvallisesti, kun suojautuu siltä riittävän hyvin. Paras tapa suojautua on pyrkiä välttämään liiallista aurinkoaltistusta pysymällä poissa auringosta. Seuraavaksi tehokkaammat keinot ovat varjossa oleskelu, vaatetus, aurinkolasit ja suojavoiteet. Suojautumisessa olennaista on tietää kuinka oma ihotyyppi reagoi auringonvaloon eli kuinka nopeasti se palaa.
 
Lisätietoa suojautumisen tarpeesta saa UV-indeksistä, joka kertoo auringon haitallisen säteilyn määrän. Ilmatieteen laitos ilmoittaa indeksin päivittäin säätiedotusten yhteydessä.

Lisätietoa

Katso video: Auringolta suojautuminen

Lataa opas: Aurinko ja iho (PDF)

Lataa opas: Aurinko ja iho (PDF

Kuva on linkki pdf-tiedostoon.

Sivua päivitetty: 9.6.2023