Iho ja aurinko

Iho ja aurinko

Auringon ultraviolettisäteily (UV-säteily) aiheuttaa iholla näkyviä muutoksia, kuten ruskettumista, palamista, valoihottumaa, luomien muutoksia, ihon vanhenemista ja ihon kasvaimia. Lisäksi aurinko vaikuttaa D-vitamiinin esiasteen muodostumiseen ihon rakenteissa. Hyväkuntoinen iho muodostaa perussuojan auringon vaikutuksia vastaan, mutta auringolta kannattaa suojautua sopivalla vaatetuksella, suojavoiteilla ja aurinkolaseilla. Aurinko vaikuttaa suotuisasti joihinkin ihosairauksiin, kuten atooppiseen ihottumaan ja psoriasikseen, jolloin aurinkoa voidaan käyttää ihon hoidossa. Lääkäri voi myös määrätä valohoitoa näiden sairauksien hoitoon. Lisäksi on ihosairauksia, joissa auringon valon vaikutukset saattavat olla erityisen haitallisia, ja huolellinen auringolta suojautuminen on välttämätöntä.

 

 

Auringon säteily

Suurin osa auringon säteilystä on näkyvää valoa ja lämpö- eli infrapunasäteilyä. Vain noin viisi prosenttia on UV-säteilyä, josta UVA muodostaa noin 90 prosenttia ja UVB noin viisi prosenttia. Loput UV-säteilystä on UVC-säteilyä, joka suodattuu kokonaan pois ilmakehän yläkerroksissa.

UVB-säteily on lyhytaaltoista ja se imeytyy suurimmaksi osaksi vain ihon pintakerrokseen. UVB-säteily on karsinogeeni eli se aiheuttaa syöpää. UVA-säteily on pidempiaaltoista ja se tunkeutuu syvemmälle ihon kerroksiin. Se aiheuttaa muun muassa vanhenemismuutoksia ja on myös karsinogeeni.

Auringon vaikutusta lisäävät ympäristötekijät, kuten vesi, hiekka, lumi ja jää. Esimerkiksi lumi heijastaa tehokkaasti UV-säteitä, ja vesi läpäisee auringon säteitä. Varsinkin pintavedessä uitaessa iho palaa helposti. UV-säteilyn määrä kasvaa kymmenesosan kilometriä kohden, kun noustaan merenpinnasta. Siksi korkealla vuoristossa iho palaa nopeammin kuin alavalla maalla.

Pilviselläkin säällä iho voi palaa. Ohut pilvikerros läpäisee noin 90 prosenttia auringon säteilystä. Ihoa viilentävä tuuli saattaa antaa väärän tunteen auringon vaikutuksesta. Auringonvalon määrä on suurimmillaan keskipäivän molemmin puolin. Ilmatieteen laitoksen ilmoittaman UV-indeksin ollessa kolme, on syytä suojautua auringon säteilyltä. UV-indeksi ilmoittaa auringon haitallisen säteilyn. Jotkut kosmeettiset aineet saattavat aiheuttaa laikullisen rusketuksen. Ennen aurinkoon menoa ei kannata laittaa hajusteita, partavesiä tai hiuslakkaa. Monissa kosmeettisissa tuotteissa, kuten kasvo- tai värivoiteissa, on mukana myös aurinkosuoja.

 

Lataa tai tulosta Iho ja aurinko -opas!

Iho