Tiedonkulku on tärkeää, kun astmalapsi aloittaa koulun

12.8.2019

Koulujen alkaessa uusien oppilaiden joukossa on myös astmalapsia. 5-7 prosenttia lapsista sairastaa astmaa. Astma on yleisin lasten pitkäaikaissairaus. Suurella osalla astmalapsista on myös jokin allergia, joka voi vaikuttaa heidän elämäänsä.

Kun lapsen astman hoito on tasapainossa, koulun aloittaminen onnistuu kuten muillakin. On muutamia asioita, jotka on otettava huomioon.

- Tärkeintä on, että tiedonkulku opettajien ja oppilaan vanhempien kanssa sujuu mutkattomasti molempiin suuntiin, sanoo asiantutija Anne Vuorenmaa Allergia-, iho- ja astmaliitosta.

Tärkeää on myös, että astmalapsella on aina koulussa mukana keuhkoputkia avaava astmalääke, joka helpottaa tilannetta nopeasti, jos yskänpuuskia tai vinkumista jostain syystä ilmenee. Koululaisen astmalääke on yleensä jauhemainen lääke, joka on helppo ottaa oireiden ilmaantuessa.

Astmalääkkeen tarve koulupäivän aikana on harvinaista. Lääkkeen ottaminen kannattaa kuitenkin käydä läpi etukäteen yhdessä opettajan kanssa. Astmaa sairastava lapsi saattaa alkaa joskus oireilla esimerkiksi retkellä eläinten lähelle tai peleissä ja leikeissä.

- Vanhempien on hyvä kertoa opettajalle millaisissa tilanteissa lapsi saattaa oireilla ja millaisiin oireisiin lääkettä annetaan. Astmalapsi voi osallistua normaalisti leikkeihin ja koululiikuntaan. Liikunta on hyvää hoitoa astmalle. Sen sijaan oireita voivat pahentaa voimakkaat tuoksut, pölyt ja käryt sekä pakkanen, Anne Vuorenmaa sanoo.

Astmalapsen koulun aloittamista ja tiedonkulun helpottamista voi auttaa Allergia-, iho- ja astmaliiton laatima lomake, jonka vanhemmat voivat täyttää opettajalle annettavaksi. Lomakkeen voi tulostaa tästä linkistä (PDF).

Sivua päivitetty: 12.8.2019