Hengitettävien lääkkeiden sivuvaikutukset

Hengitettäviä lääkkeitä käyttävän on tärkeää huolehtia suun hoidosta.

Kortisonipohjaiset astmalääkkeet ja suun hoito

Kortisonipohjaiset hengitettävät lääkkeet vaikuttavat paikallisesti, joten niitä on turvallista käyttää normaaleilla annosmäärillä. Joillakin saattaa ilmetä äänen käheyttä tai suun kuivumista. Äänen käheyden hoitoon voi käyttää apteekista saatavia vesipiippuja, jotka myös kosteuttavat suun limakalvoja. Suun kuivuuteen on olemassa myös syljen erityistä lisääviä imeskelytabletteja.

Kortisonipohjainen lääke saattaa aiheuttaa suuhun ja nieluun sieni-infektion. Tämän ehkäisemiseksi on tärkeää, että lääke osataan hengittää oikein ja suun hoitoon kiinnitetään huomiota.

Pese hampaat ja ota astmalääke oikeassa järjestyksessä:

  • Pese hampaat ennen astmalääkkeen ottamista. Lääkeaine tarttuu herkemmin hampaisiin, joissa on plakkia. Hampaita ei tule pestä heti lääkkeen ottamisen jälkeen, koska se voi vaurioittaa kiillettä.
  • Astmalääkkeen ottamisen jälkeen kurlataan ja purskutellaan vedellä. Vettä ei pidä niellä, koska siinä voi olla jäämiä lääkeaineesta.

Printtaa muistilista kylpyhuoneen peilin reunaan! Kuva on linkki isompaan kuvaan.

Keuhkoputka avaavat lääkkeet

Keuhkoputkia avaavat lääkkeet saattavat aiheuttaa sydäntykytystä sekä käsien vapinaa. Ne ovat vaarattomia ja nopeasti ohi meneviä oireita.
 

Muiden lääkkeiden sopivuudesta

Yskän tehtävä on tuoda limaa ylöspäin keuhkoissa, mikä helpottaa astmaoireita. Yskänlääkkeet eivät ole astmalääkkeitä. Ne eivät hoida astmatulehdusta, eivätkä avaa keuhkoputkia.

Astmaa sairastavista noin 5 % on yliherkkiä aspiriinille (asetyylisalisyylihappo) ja sen sukuisille särkylääkkeille. Tässä tapauksessa lääkkeeksi voi useimmiten käyttää parasetamolia sisältäviä valmisteita.

Sydän- ja verenpainelääkkeinä sekä ja silmänpaineen hoitoon (silmätipat) käytettävät beetasalpaajat voivat pahentaa astmaa.

Sivua päivitetty: 5.5.2022