Astmatietoviikko 6.–12.5.2024

Vuoden 2024 Astmatietoviikon teemana on "Astma ei ole este". Nämä sivut päivittyvät vuoden vaihteessa teeman mukaisiksi. Vuoden 2023 Astmatietoviikon teemana oli ikääntyvän astma.

Hoida ikääntyvän astmaa hyvin, näin happi kulkee ja jalka nousee!

Astma on yleisin pitkäaikainen keuhkosairaus, joka voi puhjeta missä iässä tahansa. Sitä sairastaa 5–10 prosenttia aikuisista. Yli 60-vuotiaista astmaa sairastaa naisista 16,6% ja miehistä 10,0%. Ikääntyvän astma kannattaa tunnistaa ja hoitaa hyvin, jotta happi kulkee ja jalka nousee! Hyvä toimintakyky mahdollistaa aktiivisen elämän harrastaen, liikkuen ja lastenlasten kanssa touhuten.

Nykyisin astman hoitoon on tehokkaita lääkkeitä ja hyvällä omalla hoidolla sekä terveellisillä elämäntavoilla voidaan vaikuttaa astman oireiluun. Ikääntyvällä hengitettävien astmalääkkeiden valintaan kannattaa kiinnittää huomiota, jotta lääke otetaan oikein ja lääke pääsee perille keuhkoihin. 

Ikääntyvien astma on alidiagnosoitu ja alihoidettu. Me Allergia-, iho- ja astmaliitossa haluamme, että astmaa sairastavat saisivat parempaa hoitoa, siksi esitämme, että hyvinvointialueille kannattaa kouluttaa astmahoitajia. Myös ammattilaiset itse toivovat lisää aikaa ja koulutusta astman hoitoon.

Tietoa astmasta

Osallistu Astmatietoviikolle!

Katso Astmatietoviikon tapahtumia kalenteristamme.

Tapahtumia Astmatietoviikolla

Yhdessä saamme enemmän aikaan!

Paikallisen allergia- ja astmayhdistyksen jäsenenä saat apua, tukea ja ajankohtaista tietoa arkeesi, ja voit tavata toisia samassa tilanteessa olevia. Yhdessä saamme paljon enemmän aikaan ja vaikuttamistoimintamme lisää painoarvoa. Olet siis mukana edistämässä allergiaa, astmaa ja ihotautia sairastavien asiaa!

Liity jäseneksi

Allergia-, iho- ja astmaliiton Astmatietoviikko haluaa nostaa esiin astman vaikutuksia ihmisten arkeen. Astmatietoviikkoa vietetään kansainvälisen astmapäivän ympärillä. Vuonna 2023 kampanjaviikon teemana on ikääntyvän astman hyvä hoito - Kun happi kulkee, niin jalka nousee.