Tarmsymptom

Till tarmsymptomen räknas uppkastning, diarré, kolik och magont. Det är vanligt att matal-lergisymptomen förekommer i flera organsystem. En stor del av barnen som har hud-symptom har också tarmsymptom. En allergisk infektion på tarmens slemhinnor leder ofta till störningar i tarmens rörelser, diarré och ibland till förstoppning. Förstoppning hör ändå inte till de typiska symptomen på matallergi eftersom förstoppning förekommer allmänt bland barn i alla åldersgrupper.

För både föräldrarna och sjukvårdspersonalen är det besvärligt att bedöma tarmfunktionen hos små barn. En del barn tömmer tarmen tre gånger per dag, andra bara en gång var tredje dag – bägge ytterligheterna ligger inom det normala variationsspannet. Också avfö-ringens färg och konsistens varierar betydligt beroende på födan. Ibland är avföringen grön och lös, ibland fast och gul – också i fråga om detta är bägge alternativen helt normala.

Det är helt normalt att småbarn spyr. Amningen leder ofrånkomligen till att det samlas luft i magsäcken. Magmunnen som skiljer matstrupens från själva magsäcken ska hos dibarn vara avslappnad och släppa ut merparten av luften ur magen. Om barnet efter varje mjölk-måltid spyr upp stora mängder är detta ett avvikande symptom som måste redas ut. Kän-netecknande för refluxsjukdom (gastroesofageal reflux GER) är att betydande mängder surt maginnehåll tränger upp i matstrupen och att barnets vikt utvecklas långsamt. En allt-för lättvindigt inledd refluxmedicinering utan behörig diagnos gagnar inte barnet.

Tarmproblemen förknippas ofta med retlighet och rastlöshet. Det svårt för föräldrarna att bedöma hur svåra problemen är och för utomstående rentav omöjligt. Gråt och skrik som vissa föräldrar upplever som stressande och inkräktande på nattsömnen är för andra helt normal gråt. Om barnets vikt stiger stadigt och inga andra avvikelser finns är gråten och rastlösheten sällsynta som enda symptom på matallergi.

Sivua päivitetty: 27.3.2015