Hyposensibilisering / immunterapi

Med hyposensibilisering eller immunterapi avses att man minskar patientens känslighet för en allergen genom att han/hon får vänja sig vid de ämnen som orsakar de allergiska symtomen. Syftet med behandlingen är att provocera/sensibilisera organismen för den substans som orsakar allergin. Här behandlar vi bara immunterapi som behandlingsmetod vid pollenallergi. Immunterapi ges också mot stekel- och keldjursallergi. Man kan också behandla vissa matallergier med hyposensibilisering, men metoden är ännu på experimentstadiet.

Immunterapin ges som injektioner, tabletter eller i form av oral lösning. Behandlingen tar ca 3 år. Behandlingen ges i injektionsform mot björk-, gräsoch gråboallergi. Tablettbehandling ges mot gräsallergi och behandling med oral lösning mot björkallergi.

En läkare på hälsocentralen kan ge remiss till immunterapibedömning. Behandlingen ges på de flesta privata läkarstationerna. Behandling med injektioner ges på vanliga hälsocentraler. Injektionerna ges under huden (subkutant) i överarmen först med en–två veckors intervall under 7–15 veckor och därefter med ca 4–8 veckors intervall. Tablettbehandling ges huvudsakligen hemma. Den första tabletten tas på hälsostationen men därefter tas en tablett hemma dagligen. Behandling med oral lösning är en ny behandlingsform i Finland och kräver än så länge att läkaren skrivit en ansökan om specialtillstånd och ett B-utlåtande. Oral lösning mot björkallergi ska tas säsongvis (januari–maj). Behandlingen inleds vanligtvis på hälsocentralen men kan därefter fortsätta hemma enligt läkarens anvisningar. En droppe av lösningen placeras under tungan (sublingualt).

Effekten är individuell men inverkar redan under det första behandlingsåret och en del patienter kan bli helt symtomfria. En del kan få återkommande symtom under åren men sällan behövs en andra behandlingsperiod.

Sivua päivitetty: 26.3.2015