Behandling av allergisk snuva

I regel är det lätt att undersöka allergisk snuva. Pollenrelaterad allergisk snuva förekommer vanligtvis då pollensäsongen inleds på våren. Om snuvan beror på djurdamm börjar symtomen då personen befinner sig i närheten av djuret. Vid behov kan man fastställa allergin med pricktest eller blodprov.

Oberoende av om du har säsongsnuva eller snuva året om är behandlingen i regel den samma. En obehandlad allergisk snuva ökar risken för astma.

Allergisk snuva behandlas med cortisonbaserat nässprej eller näsdroppar och/eller antihistamin-tabletter. Cortisonbaserat sprej (Mommox, Beclonasal, Rhinocort, Flixonase, Nasofan, Nasonex, Nasocort, Avamys, Dymista) är den primära behandlingsformen för lokal behandling av infektionen. Merparten av preparaten säljs receptfritt på apotek. Det är en smaksak om du vill börja behandlingen med antihistamintabletter eller med cortisonsprej.

I det långa loppet kan sprej torka ut slemhinnorna i näsan. Du kan minska uttorkningen med hjälp av en näskanna eller nässprej utan tillsats av läkemedel (t ex med koksaltlösning). Behandling av allergisk snuva kan inledas på eget initiativ. Om symtomen inte avtar, drar ut på tiden eller om det är fråga om ett barn är det skäl att kontakta läkare.

Nässprej som får näsans slemhinnor att dra sig samman och som är avsedda för behandling av nästäppa (Otrivin, Nasoloin, Vicks, Naso-Rathiopharm) ska användas i högst en vecka. Dessa preparat behandlar inte den allergiska snuvan utan öppnar bara den täppta näsan.

Gravida rekommenderas cortisonbaserade sprej men det finns också antihistamin som är säkra alternativ (loratidin, cetirizin) om den lokala behandlingen inte räcker till.

Sivua päivitetty: 26.3.2015