Vertaistukea, tietoa ja toimintaa - liity jäseneksi! Lue lisää täältä
Mitä tietoa etsit?
Siitepölyallergia

Siitepölyallergia

Suomalaisista noin 20 % on siitepölyallergisia. Kevätkesällä oireita aiheuttavat lehtipuut, keskikesällä heinäkasvit ja loppukesällä pujo.

Siitepölyallergiaa on sekä lapsilla että aikuisilla. Suurin osa saa oireita lehtipuiden ja heinien siitepölystä, osa pujosta. Nämä siitepölyt aiheuttavat pääasiassa allergista nuhaa, mutta joskus myös keuhko-oireita, kuten yskää ja hengenahdistusta.

Ilmaston lämpeneminen on pidentänyt siitepölykautta. Siitepölykauden alku on aikaistunut noin kahdella viikolla. Lehtipuiden määrä on lisääntynyt. Se on kasvattanut kokonaissiitepölymäärää. Siitepölyn määrä vaihtelee eri vuosina.

Siitepölykauden alkamiseen vaikuttaa sään lämpötilat. Eteläiset ilmavirrat voivat tuoda jo tammi-helmikuussa oireita aiheuttavia määriä siitepölyä Etelä-Suomeen lähinnä Virosta ja muista Baltian maista.  Siitepölykausi etenee etelästä pohjoiseen muutamassa viikossa.

Ilmassa on vähiten siitepölyä aamuisin, iltaisin ja kostealla säällä. Tuulisella ja aurinkoisella ilmalla siitepölyä on ilmassa paljon etenkin aamupäivällä. Koivun ja heinien allergeenimäärä moninkertaistuu ilmassa juuri sateen edellä ja erityisesti ukkosmyrskyssä.  Lehtipuiden kukinnan huippu kestää 2 - 3 viikkoa. Silloin siitepölyä voi olla ilmassa öiseenkin aikaan. Heinien kukinta-aika on pitempi kuin lehtipuiden (kesä - elokuu).

Teksti: Anne Vuorenmaa, asiantuntija, Allergia-, Iho- ja Astmaliitto ry ja Péter Csonka, LT, lastentautien ja lastenallergologian erikoislääkäri, Allergia-, Iho- ja Astmaliitto ry:n asiantuntijalääkäri, päivitetty 2017.

Lisätietoa

Katso video: Flunssaa vai siitepölyallergiaa?

Lataa opas: Siitepölyallergia (PDF)

Kuva on linkki PDF-tiedostoon.

Euroopan siitepölytiedot

Siitepölytiedote

Sivua päivitetty: 13.3.2020