Vieläkö suomalaisissa kodeissa on pölypunkkeja?

4.9.2018

Allergia-, iho- ja astmaliitto aloittaa tutkimuksen, jossa selvitetään, vieläkö suomalaisissa kodeissa on pölypunkkeja. Näytteitä kerätään pölypunkeille suotuisilla rannikkoseuduilla Helsingin ja Turun ympäristössä.

Huonepölypunkkien olemassaolosta elää erilaisia uskomuksia, joihin tutkimuksella halutaan saada vastauksia. Muun muassa lääkärit kohtaavat huonepölypunkeista oireilevia potilaita. Etenkin allergiaa ja astmaa sairastavat ilmoittavat oireita muuta väestöä herkemmin.

–Huonepölypunkit ovat mikroskooppisen pieniä hämähäkkieläimiä, joiden erittämät allergeenit saattavat aiheuttaa allergisia oireita ja astman pahenemista, sanoo tutkimusassistentti Tiina Vitikainen Allergia-, iho- ja astmaliiton tutkimusyksiköstä Etelä-Karjalan Allergia- ja Ympäristöinstituutista.

Hänen mukaansa tutkimuksella haetaan tietoa siitä, missä määrin oireilun taustalla oikeasti ovat suomalaiskodeissa elävät huonepölypunkit.

Pölypunkkeja etsitään imuroimalla vuoteita

Tutkimusnäytteiden keruu alkaa ensi viikolla, sillä syksyn on arvioitu olevan parasta aikaa pölypunkkien löytämiseksi. Tutkimusryhmä suuntaa rannikkoseuduille pölynimurit työkaluinaan. 

–Pölynäytteet otetaan vuoteiden sijauspatjoista pölynimurilla. Imurissa on suodatin, josta mahdolliset pöypunkit löydetään. Lisäksi selvitetään muun muassa asukkaiden allergiaan ja astmaan liittyviä tietoja sekä huoneilman ja näytevuoteen kosteutta, Tiina Vitikainen sanoo.

Tutkimuksessa on mukana on niin kerros-, rivi- kuin omakotitaloja. Erityisen kiinnostavia kohteita ovat Vitikaisen mukaan iäkkäämmät omakotitalot. Kaikkiaan tutkimukseen osallistuu 60 kotia. Tutkimustuloksia on luvassa ensi vuoden alussa. 

Sivua päivitetty: 5.9.2018