Tuore tutkimus tuottaa lisäarvoa atoopikon arkeen

13.4.2023

Aikuisten atooppinen ihottuma voi kuormittaa elämää ja terveyttä monin eri tavoin, osoittaa vasta valmistunut suomalainen tutkimus. Tuore tutkimus tuottaa lisäarvoa atoopikon arkeen, toteaa Allergia-, iho- ja astmaliitto.

- Toivomme, että atooppista ihottumaa sairastava nähtäisiin kokonaisuutena, ja että jokainen voisi saada parempaa kokonaisvaltaista hoitoa. Kunkin atopiapolku on ainutlaatuinen ja jokainen ansaitsee tukea arkeen atooppisen ihottuma kanssa, jotta jaksaa kutisevat yöt ja mahdolliset ulkonäköpaineetkin, toteaa Anu Sauliala Allergia-, iho-, ja astmaliitosta.

Rekisteritutkimuksena toteutetussa tutkimuksessa selvitettiin atooppisen ihottuman vaikeusasteita sekä liitännäissairauksia. Siinä selvisi, että atooppisen ihottuman vaikeusasteen kasvaessa sen rinnalla esiintyy enemmän liitännäissairauksia kuten erilaisia infektioita, autoimmuunisairauksia, mielenterveysongelmia tai tuki- ja liikuntaelinsairauksia.

Sen avulla saatiin ensimmäistä kertaa myös lukumääräisiä arvioita atooppisen ihottuman eri vaikeusasteista aikuisväestöllä. Suomessa vaikeaa atooppista ihottumaa sairastavia on noin 25 000 ja keskivaikeaa atooppista ihottumaa sairastavia yli 46 000.

Tutkimuksen ovat toteuttaneet yhteistyössä AbbVie, Medaffcon ja ihotautien erikoislääkäri Ville Kiiski. Tutkimuksessa käytetty tietoaineisto on yhdistetty THL:n, Kelan, Eläketurvakeskuksen, Tilastokeskuksen, Terveystalon ja Mehiläisen rekistereistä.

Linkki tutkimusartikkeliin: https://medicaljournalssweden.se/actadv/article/view/4447/14508

Lisätietoa:

Atooppinen ihottuma

Sivua päivitetty: 13.4.2023