Allergia- ja astmaliitto: Tatuoinnin terveyshaitta voi ilmetä vasta vuosikymmenien kuluttua

29.4.2015

Tatuoinneista on puhuttu julkisuudessa runsaasti viime päivinä, kun Helsingin Sanomat uutisoi Suomen odottelevan tatuointiin liittyvää lainsäädäntöä (HS 26.4.2015). Kemikaalilainsäädäntö kieltää syöpää aiheuttavien värien käytön, mutta käytettyjen väriaineiden turvallisuus on pääosin tatuoijan tietotaidon varassa. Tatuoijalla on vastuu myös alaikäisten tatuoinnista. Tukes ei suosittele tatuointeja alle18-vuotiaille. Ikäsuosituksenkin noudattaminen on vanhempien ja tatuoijan vastuulla.

- Hämmästyttävää, että meillä ihon pinnalle laitettava kosmetiikka on tarkemmin säädeltyä kuin ihon alle laitettavat tatuointivärit, allergianeuvoja, koulutuspäällikkö Anne Vuorenmaa Allergia- ja astmaliitosta kommentoi.

- Radiohaastattelussa joku juuri totesi, että tatuoinnista ei tarvitse olla huolissaan, jos iho ei oireile. Kehottaisin kuitenkin harkitsemaan uuden tatuoinnin ottamista huolella. Haitat voivat ilmetä vasta jopa 40 vuoden kuluttua. Jos kuitenkin päätät ottaa tatuoinnin, varmista etukäteen tatuoijan ammattitaito sekä keskustele hänen kanssaan käytetyistä väriaineista ja niiden valmistusmaasta, Anne Vuorenmaa Allergia- ja astmaliitosta painottaa.

Ruotsin lääkeviranomainen on kieltänyt useiden tatuointivärien käytön niiden terveysvaikutusten vuoksi. Läkemedelsverket tutki 29 värivalmistetta. Niistä 15 sisälsi terveydelle vaarallisia aineita. Valmisteissa oli mm. syöpää, mutaatioita ja allergiaa aiheuttavia aineita. (Lääkärilehti 14-15/2015)

Allergisoivia aineita tatuoinneissa ovat kromi, nikkeli ja koboltti. Punainen ja keltainen väri aiheuttavat eniten allergiaoireita.

Suomessa TUKES valvoo tatuointivärejä kemikaalilainsäädännön noudattamisen osalta ja tulli valvoo värien maahantuontia. Kuntien terveydensuojeluviranomaiset valvovat tatuointiliikkeissä mm. hygieniaan ja välineiden säilytykseen liittyviä asioita.

Myös hennatatuointi voi aiheuttaa allergiaa

Allergia- ja astmaliitto muistuttaa, että myös musta hennatatuointi voi aiheuttaa elinikäisen allergian, joka saattaa ilmetä voimakkaana allergiareaktiona hiusvärjäyksen yhteydessä.

Liitto on laatinut tatuointeihin ja hennatatuointeihin liittyvän ohjeen, joka on saatavilla liiton verkkopalvelussa www.allergia.fi/allergiat/tatuoinnit-ja-hennatatuoinnit.

 

Sivua päivitetty: 29.4.2015