Talvi koettelee normaaliakin ihoa

22.11.2016

Allergia- ja astmaliitto kehottaa nyt siirtymään paksumpien ihovoiteiden käyttöön. Varsinkin atooppiselle iholle tehokas suojaus on tärkeää, jotta iho ei pääse tulehtumaan.

Allergia- ja astmaliitto muistuttaa, että sisäilma on kuivaa lämmityksen myötä ja ulkona ihoa rasittavat vaihtelevat sääolosuhteet paukkupakkasesta räntäsateeseen. Keskirasvainen tai rasvainen voide suojaa ihoa nyt parhaiten.

-Markkinoilla on yli 50 perusvoidetta. Tarjolla on kostuttavia ja hoitavia voiteita sekä erikoisperusvoiteita, jotka sisältävät voiteen tehoa vahvistavia keramideja ja karpamidia. Jokaisen iho on yksilöllinen, joten sopivin tuote löytyy vain kokeilemalla, ohjeistaa allergia- ja astmaneuvoja Anne Vuorenmaa Allergia- ja astmaliitosta.

-Kuiville ihoalueille voi käyttää tarvittaessa myös kevyttä kortisonivoidetta, jota saa apteekista ilman reseptiä. Kortisonivoidetta voi käyttää huoletta lyhyitä jaksoja. Ihon pysyvä ohenemien edellyttää kuukausien yhtäjaksoista käyttöä, Anne Vuorenmaa toteaa.

Allergia- ja astmaliitto kehottaa kääntymään lääkärin puoleen, jos ihon rasvaus kahdesti päivässä ei riitä.  Lääkärin puoleen kannattaa kääntyä myös silloin, jos kuiva iho kutisee tai hilseilee rasvauksesta huolimatta, jos iho on tulehtunut raapimisen seurauksesta.

Viisi vinkkiä kuivan talvi-ihon hoitoon

  1. Levitä perusvoide hieman kostealle iholle heti suihkun jälkeen. Näin voide sitoo kosteuden iholle.
  2. Rasvaa iho pari tuntia ennen ulkoilua, jotta voide ehtii imeytyä kunnolla. Jos voide levitetään juuri ennen pakkaseen lähtöä, voide kylmettyy iholle.
  3. Jos rasvaaminen kirvelee, voide on liian ohutta.
  4. Hyödynnä kesältä jääneet kevyet voiteet kylvyssä ja käsien pesussa saippuan sijaan. Apteekista on saatavilla myös erillisiä voidepesuaineita.
  5. Jos käytät saippuaa, valitse nestemäinen vaihtoehto, joka pH on lähellä ihon omaa pH:ta, siis noin 5,5.

Lisätietoja toimituksille: 

Allergia- ja astmaneuvoja Anne Vuorenmaa, p. 040 558 3714.

Tiedottaja Elina Demir, p. 040 544 9728

email: tiedotus@allergia.fi

Sivua päivitetty: 22.11.2016