Sisäilma-asiantuntija: Miksi rakenteiden kunto ei kiinnosta talon ostajaa?

5.12.2013

Allergia- ja astmaliiton ja Hengitysliiton sisäilma- ja korjausneuvonta saa kysymyksiä tilanteista, joissa talon ostaja on huomannut rakennevian vasta kaupanteon jälkeen. Kysymysten runsauden perusteella tällaiset tapaukset ovat yleistymään päin.

- Talokaupoissa on aina kyse suurista summista. Silti näyttää, että talon rakenteita tutkitaan monesti vähemmän kuin esimerkiksi tietokoneen tai kännykän ominaisuuksia, sisäilma- ja korjausneuvonnan päällikkö Tuula Syrjänen ihmettelee.

Sisäilma- ja korjausneuvonta kehottaa perehtymään taloon ja kaupan ehtoihin kunnolla kaupan jälkeisten riitojen välttämiseksi. Tuula Syrjänen neuvoo lukemaan talon kuntotarkastusraportin huolella, vaikka rakenteisiin liittyvät asiat saattavat tuntua maallikosta vaikeilta.

- Jos ostaja ei ymmärrä jotakin asiaa raportista, hän voi soittaa suoraan kuntotarkastuksen tehneelle tutkijalle ja kysyä, sisäilma- ja korjausneuvonnasta muistutetaan.

Kuntotarkastusraportti antaa arvokasta tietoa

Raportissa kiinnitetään erityisesti huomiota havaittuihin vaurioihin, vauriojälkiin tai riskirakenteisiin. Riskirakenne tarkoittaa rakennetta, joka on talon rakennusaikana ollut tavanomainen rakennustapa, mutta nykytiedon mukaan se on helposti kosteus- ja homevaurioituva rakenne. Välttämättä nämä rakenteet eivät ole kaupantekohetkellä vaurioituneet, mutta niiden kuntoa tulee tarkkailla.  Lisäksi varmistetaan, onko kuntotarkastaja päässyt talon suljettuihin tiloihin, mm. ryömintätiloihin ja yläpohjan tuuletustilaan. Niiden vauriot voivat löytyä vasta myöhemmin.

- Itse ostajana vaatisin kulkuaukon ja tarkastuksen tekemistä myös suljettuihin tiloihin ennen kaupantekoa, Tuula Syrjänen Allergia- ja astmaliiton ja Hengitysliiton sisäilma- ja korjausneuvonnasta painottaa.

- Sopikaa myös ennen kauppoja, kumpi korjaa mahdolliset vauriot, niiden aiheuttajan ja millä aikataululla. Näin molemmat osapuolet varmasti tietävät vastuunsa, Tuula Syrjänen neuvoo.

Sisäilma- ja korjausneuvonnasta muistutetaan, että talon hankinta- ja myyntitilanteisiin on saatavilla hyviä ohjeistuksia. Esimerkiksi Kosteus- ja hometalkoiden opas ’Tunne talosi, turvaa kauppasi’ antaa ohjeita niin talon myyjälle kuin ostajalle. Opas on saatavilla www.hometalkoot.fi -internetsivustolla kohdassa Muut oppaat.

Lisätiedot toimituksille
Sisäilma- ja korjausnevonnan päällikkö Tuula Syrjänen, p. 040 733 6702
Tiedottaja Elina Demir, Allergia- ja astmaliitto, p. 040 544 9728, tiedotus@allergia.fi

Sivua päivitetty: 20.3.2015